A 2-es típusú cukorbetegség visszafordítása a hagyományos ajánlások ignorálásával kezdődik meg

Kritikusnak hangozhat a fenti kijelentés, ám progresszívnak mára már egyáltalán nem mondható.

Dr. Sarah Hallberg egyike volt azoknak szakorvosoknak, akik a megelőzés és a kóros folyamat visszafordítása mellett kampányolnak. Neve összeforrt azzal a szemléletváltással, mely mára egyre inkább teret kap a 2-es típusú cukorbetegség orvoslása során.

Rengeteg adat, tanulmány és forrás áll ugyanis rendelkezésünkre, melyek világosan rámutatnak arra, hogy a szénhidrát fogyasztás drasztikus csökkentésével, s ezzel párhuzamosan a megfelelő típusú zsírok bevitelével, illetve az elegendő fehérjék fogyasztásával egy olyan kiegyensúlyozott táplálkozást valósíthatunk meg, mely nem csak megakadályozni de visszafordítani is képes a már kialakult 2-es típusú cukorbetegséget.

Dr.Hallberg többször hangsúlyozta, hogy a hivatalos amerikai ajánlások háttere annyira komplex érdekeket takar, hogy csak nagyon lassan lehetséges átvinni a köztudatba azt a hozzáállást, mely nem a hosszútávú gyógyszeres kezelésre fókuszál, hanem a gyökérproblémára és a teljes gyógyulásra.

2015-ben egy áttörő TED x előadás keretében összegezte mindazt, amit mindannyiunknak értenünk kell ahhoz, hogy a 2-es típusú cukorbetegség belépő állapotához se juthassunk el, s véglegesen megértsük a cukorbetegség kialakulásának hátterét.

 

Nehogy már gyógyszerekkel kezeljük az étkezési problémákból fakadó kibillent hormonállapotot

Rengeteg abszurditásra mutatott rá Dr. Hallberg, többek között olyan józan paraszti ésszel is belátható folyamatokra, melyek sajnos máig sem koptak ki teljesen a köztudatból.

Ilyen például az az elképesztő, önmagába visszatérő körforgás, ahol a kvázi “szénhidrát mérgezést”- mely gyakorlatilag a 2-es típusú diabétesz maga- az (amerikai) ajánlások továbbra is fenntartják, hiszen 40-56 gramm szénhidrát bevitelt állapítanak meg étkezésenként.

Azaz a rendszer épp azt javasolja fogyasztani, ami a problémát előidézte. Miközben maguk a hivatalos ajánlások és tájékoztatók is megfogalmazzák, hogy a primer és legszignifikánsabb tényező a vércukorszint emelkedését illetően a szénhidrátfogyasztás.

Így a gyógyszerrel kezelt “szénhidrát intolerancia”, azaz a 2-es típusú cukorbetegség nem, hogy kibillentené az egyént a szénhidrát fogyasztás-vércukorszint megemelkedés körforgásából, épp benne tartja abban. Hiszen a gyógyszer mellé meghatározott mennyiségű szénhidrát fogyasztása szükséges, különben a vércukorszint drasztikusan lecsökkenne.

Tehát a kör így néz ki: fogyasszunk szénhidrátot, emiatt aztán majd gyógyszerre szorulunk, azaz még ennél is több szénhidrátot kell fogyasztani, hogy elkerüljük a gyógyszerek mellékhatásait. És ez egészen addig folytatódik, amíg meg nem értjük, hogy mindennek  lehetséges lenne véget vetni.

 

Gyógyszerlobbi, politika, hatalmi érdekek

Ami még kiábrándítóbb az annak a ténye, hogy az (amerikai) ajánlások nem is beszélnek arról, hogyan lehetne visszafordítani ezt a felborult hormonális állapotot, azaz a cél nem a betegség megszűntetése, hanem egy jól beállított hosszútávú gyógyszeres kezelés, mely évtizedeken át tartja meg a szervezetet a kibillent állapotában, előidézve ezzel számos szövődményt, mint például az érrendszer roncsorólódása, a szívroham kockázatának megnövekedését, vagy éppen a magas vérnyomást. Ugyanakkor világos, hogy mindez hatalmas profitot termel azoknak az érdekcsoportoknak, akiknek a hatalma jelenleg szinte megingathatatlan.

Dr. Hallberg harca a régi iskola szerinti ajánlások ellen kitermelni látszott egy olyan edukált tömeget, akik megértették, hogy a 2-es típusú cukorbetegséget életmódváltással lehetséges visszafordítani. A doktornő saját statisztikái azt is kimutatták, hogy több évnyi gyóygyszeres kezelés után is lehetséges egészségessé válni, majd teljesen elhagyni a pirulákat.

 

Emlékeztetni magunkat a tényre, hogy a táplálékaink képesek gyógyítani

Dr. Hallberg 2015-ös TED beszéde azért is lehetett annyira átütő erejű, mert rengeteg csalódott és kiábrándult beteg él köztünk, akik eljutottak oda, hogy megkérdőjelezzék a modern orvoslás megoldásait. Sok esetben találkoznak a páciensek a gyógyszerek okozta mellékhatásokkal, melyek egy újabb spirálba sodorják őket, miközben az eredeti problémájuk még meg sem szűnt vagy nem is stabilizálódott.

A doktornő nagyon közérthetően, egyszerű nyelven nyúlt a 2-es típusú cukorbetegség témájához, miközben arra is hangsúlyt fektetett, hogy átadja azt a tudást, mely a modern világba szinte teljesen feledésbe merült: a táplálékainknak táplálniuk és éltetniük kell a testünket.

Klinikáján arra tanította a pácienseit, hogyan étkezzenek úgy, hogy a szénhidrátok nem a tápanyagok többségét, hanem a minimumát teszik ki.

Dr. Sarah Hallberg 2022 márciusában hunyt el.

 

Írta: Csurgó Krisztina, Személyi edző, iskolai magatartás és well-being vezető