EGY KIS TUDOMÁNY

 A szénhidrát-elektrolit italok hatása a sportteljesítményre, a tejsav eltávolítására és a keringési rendszeri válaszra atlétákban /Tudományos kutatás/

Kutatási kérdés

A szénhidrát-elektrolit italok hatásának vizsgálata a versenysportolók teljesítményére és a keringési állapotára a testmozgás alatt és a levezetési-relaxációs periódusban.

Kutatás helye

Humán Teljesítmény Laboratórium, Indiai Sporthatóság, Bangalore, Új Delhi

Minta

Tíz 20-25 év közötti férfi atlétát választottak ki orvosi kivizsgálást követően. A résztvevők a tesztet megelőző két nap semmilyen kimerítő aktivitást nem végeztek, a tesztet megelőző napon pedig nem edzettek. Megkérték őket, hogy a mérést megelőző héten, valamint a felmérés alatt normálisan táplálkozzanak, ne fogyasszanak alkoholt és koffein tartalmú italokat.

Teszt

A kísérletet két fázisban végezték el: az első fázis során a sportolók semmit sem kaptak, a második fázisban 5 % szénhidrát-elektrolit tartalmú italt kaptak az edzések alatt 15 perces időközönként egészen a kifáradásig, majd újabb 100 ml 12,5 % szénhidrát-elektrolit italt fogyasztottak 5 perccel a levezetési periódus után és 5 perces időközönként az azt követő 20 percben.

Főbb eredmények

Az állóképesség az 5 % szénhidrát-elektrolit ital fogyasztását követően jelentősen (51%-kal) javult. A keringési válasz mind a közepes erősségű futás során, mind a megnyugvási periódusban jobb volt az elektrolit ital fogyasztását követően. A vércukorszint nem változott jelentősen az 5 % szénhidrát-elektrolit italt fogyasztott sportolók, viszont 20 perccel a megnyugvási periódus után a vércukorszint jelentős emelkedését lehetett kimutatni a 12,5 % szénhidrát-elektrolit ital fogyasztását követően, viszont jelentősen csökkentette a vér tejsav szintjét. A laktát kiürülése szintén gyorsabb volt az elektrolit ital fogyasztást követően.

Következtetések

A sportolás alatti folyadékvesztés (hipohidráció) megzavarja a test hőmérséklet-szabályozó képességét, az így kialakuló magas testhőmérséklet és fokozott szívfrekvencia miatt a sportolók sokkal fáradtabbnak érzik magukat. A hosszú távú edzés mindezek mellett a test szénhidrát-energiaraktárainak kiürüléséhez, és a sportolók teljesítőképességének romlásához vezet. Ma már jól bizonyított tény, hogy a testedzések alatti izotóniás sport-italok fogyasztása képes fokozni a teljesítőképességet hosszú ideig tartó szubmaximális, váltakozó, magas intenzitású vagy ingázó-futási tesztek során. Mindezek mellett akár a testedzés alatt, akár az azt követően fogyasztott sportital késlelteti a kifáradást és így fokozza a teljesítőképességet. Ezen hatások azért alakulnak ki, mert a szénhidrát-elektrolit tartalmú italok egyrészt megakadályozzák a vércukorszint leesését, valamint takarékoskodnak az izomszövet saját glikogénjével, mely kulcsfontosságú az állóképesség megőrzése szempontjából. A szénhidrát és elektrolit egyensúly fenntartása mindezek mellett alacsonyan tartja a szívfrekvenciát és a vér tejsav szintjét, így fokozva az állóképességet és a sportolók teljesítőképességet.

Végül egy kis tájékozódás a sportitalok világában

Az izotóniás sportitalok pótolják az elvesztett folyadékmennyiséget és az elktrolitokat, ugyanakkor szénhidráttartalmuk energiával látja el szervezetünket – ideális a kitartást igénylő sportokhoz, kardió edzésekhez és csapatsportokhoz.

A hipotóniás sportitalok gyorsan pótolják az izzadás során elvesztett folyadékot, szénhidráttartalmuk ugyanakkor alacsony, ami számos sportolónak, például a tornászoknak, vagy fitness versenyzőknek fontos lehet.

A hipertóniás sportitalok sok szénhidrátot tartalmaznak, ezeket általában sportolás után fogyasztják az izmok glikogénraktárainak feltöltéséhez, például ultra hosszú távú futóversenyeket, kerékpáversenyeket követően.

Írta: Polgár Zita

A Pécsi Egyetem Testnevelés Tudományi és az Egészségtudományi Karán végzett és tanított. Jelenleg IFBB versenyfelkészítő edző és privát edző. Aquagimnasztika oktató, Flexi-bar és Core tréning oktató, valamint az IWI-ben gimnasztika és edzéselmélet oktató.

Eredeti közlemény: Indian J Med Res: Supplementary effect of carbohydrate-electrolite drink on sport performance, lactate removal & cardiovascular response of athletes (2005),