Egy rendszeresen hobbi sportoló ember esetében, szinte alapvetés az, hogy vitaminokkal és egyéb étrendkiegészítőkkel támogatja az edzéseit és az étkezését. Európában azonban nem tartoznak a legismertebb módszerek közé az Ayurvéda által ajánlható anyagok, pedig klinikailag is bizonyított hatásosságuk megfelelő alternatívákat nyújthatnak az egészségünk megőrzésében.

A következőkben Csarnai Beáta jógaoktató és jógaterápiát is végzett szakember segítségével térképezzük fel egy kicsit a témát.

Hol kezdje el valaki, aki érdeklődne az ayurvédikus alapismeretek iránt?

 

Az ayurvéda valóban kevésbé ismert itthon, én is csak pár éve, a jóga kapcsán találkoztam vele, pedig fantasztikus rendszer. Indiából ered, és körülbelül 5000 éves múltra tekint vissza, ott jelenleg is hagyományos gyógyítási módszer. Jelentése szanszkritul: az „élet tudománya”, testet és szellemet gyógyító védikus tudományág. Az alternatív gyógyászati kategóriához sorolják, holisztikus módon, vagyis egységként tekint az adott személyre. Ugyanakkor a gyógyítás mellett az egészség megőrzése és a betegségek megelőzése is fő szempont, tehát követhetjük egyfajta életmódként is.

Az ayurvéda három dósát (energia-rendező erőt) határoz meg: vata, pitta és kapha – ezek testtípusként mindannyiunkban jelen vannak különböző, egyedi arányban születésünk óta. Ez a három dósa az öt elemből tevődik össze: a vatát az éter és levegő, a pittát a tűz és víz, a kaphát a tűz és föld alkotja. Kiegyensúlyozott állapotban támogatnak bennünket, azonban kibillenés esetén betegséget okozhatnak. Ha tudjuk, milyen testtípus(ok)hoz tartozunk, tisztában leszünk vele, mire érdemes figyelnünk, és milyen étrendbeli, életmódbeli gyakorlatokat és természetes gyógymódokat érdemes követnünk, sőt még a testmozgásnál is figyelembe vehetjük őket. Ezek az ajánlások nemcsak testünkre, hanem elménkre is hatással lesznek. Az ayurvéda alapvetően tehát segít visszaállítani a természetes egyensúlyi állapotot és megérteni a kibillenések okait.

Ha szeretnénk megtudni az ayurvédikus testtípusunkat, magunk is elvégezhetünk az interneten fellelhető teszteket, ezek inkább a jelenlegi állapotunkat fogják megmutatni. A születési testtípusunkat a legbiztosabban pulzusdiagnosztikával tudjuk meghatározni. Néhány alapvető külső és belső tulajdonság azonban árulkodó lehet:

A vaták leginkább vékony testalkatúak, vagy nagyon magasak vagy nagyon alacsonyak, gyakran jellemzi őket bőr- és hajszárazság, valamint ízületi kattogás. Sokszor fázósak és inkább szeretik a meleg környezetet. Mozgékonyak, folyton jár valami a fejükben (akár egyszerre több dolog is), és ha éjszaka felébrednek, leginkább emiatt nem tudnak visszaaludni. Kibillenéskor hajlamosak például idegrendszeri betegségekre és ízületi gyulladásra.

A pittákat közepes testalkat jellemzi, gyakoriak a szeplők, anyajegyek, a vörös haj, vagy az olajos bőr. Mivel tüzes jegy, jellemző a vörös haj, a kipirosodott bőr, a jó étvágy (magas emésztési tűz), és előfordul, hogy nehezen viselik a meleget. Ha valaki szemüveget hord, akkor valószínűleg volt már pitta kibillenése, de megnyilvánulhat lázzal járó betegségekben, állandó éhségérzetben vagy akár bőrkiütésekben is.

A kaphák a három jegy közül a legerősebbek, ugyanakkor igazán hajlékonyak. A hullámos, erős, dús haj gyakori. Végtelenül türelmesek, de szeretnek spórolni az erejükkel. Kibillenés esetén megjelenhet túlsúly, tompaság, betegségek közül a vizességgel, nyákkal járóak jellemzőek, mint például a légúti zavarok, influenza.

Egy alapvetően vata testtípusú embernek is lehet természetesen pitta kibillenése, ezért nem árt, ha tisztában vagyunk az alapokkal. Ha tudjuk, milyen típusú a kibillenésünk, mi magunk is elkezdhetünk alkalmazni otthon különböző technikákat, hogy visszanyerjük egyensúlyunkat.

A dósák ugyanakkor nemcsak a testalkatot jellemzik, hanem a természet ritmusát is: az elemek aránya ugyanúgy változik például a különböző napszakokban és az évszakokban. Sportolásra kiválóan alkalmas napon belül a késő délutáni mozgékony vata időszak, meditációra és légzőgyakorlatra pedig a kora reggel.

Ha valaki szeretne többet megtudni az ayurvédáról, szívből ajánlom Dr. David Frawley és Dr. Vasant Lad itthon is kapható könyveit a témában.

 

Az ajurvéda megközelítésében szinte minden fűszernövény, növény felhasználható valamire és ez a rendszer tehát azt is tudja, hogy kinek mikor, milyen esetekben hatásos egy-egy növény, azaz képes éppen azt a kibillenést orvosolni, ami per pillanat fenn áll. Lehetséges-e ezzel a módszerrel laboreredményekben is kimutatható pozitív változásokat elérni?

 

Vannak olyan gyógynövények, amik inkább fűszerként ismeretesek, például a gyömbér, a kurkuma vagy a koriander. Az ayurvéda szerint figyelembe kell vennünk a gyógynövények és fűszerek tulajdonságait, energetikáját az alkalmazásuknál, például ízüket, vagy hűtő/fűtő hatásukat tekintve, és össze kell egyeztetnünk az alkattal és a kibillenés típusával. Egy amúgy is száraz jellegű, váta típusú kibillenésre a test szárazságát fokozó, hűtő gyógynövény például nem biztos, hogy a legjobb választás egy váta alkatú ember számára ilyen esetben érdemes másik gyógynövényt választani, ami hasonlóan jótékony az adott problémára.

Saját és környezetem példáiból kiindulva lehetséges az ayurvédikus gyógymódok használatával laboreredményekkel is kimutatható pozitív változást elérni. Nekem például idén hatalmas örömöt jelentett, amikor endokrinológusi jóváhagyással elhagyhattam az évek óta pajzsmirigy-alulműködésre szedett gyógyszeremet. Fontosnak tartom megemlíteni, hogy az orvosi diagnózis nem helyettesíthető, és mielőtt öngyógyításba kezdenénk, érdemes szakember vagy orvos tanácsát kikérni.

 

Az ayurvéda holisztikusan szemléli az élőt és a létezést, ezért lefed testet, szellemet, személyiséget. Nem csupán belsőleg, de akár masszázson keresztül, illatokkal, jógával, étkezéssel, fürdőkkel is segíti az épülést. Mondhatni egy teljes wellness palettával ismerkedik meg az, aki belemerül ebbe a világba. Mitől válik ayurvédikussá mondjuk az étrend?

 

A táplálkozás az ayurvédikus életmód egyik fő alappillére, ahogy a mondás is tartja: „Az vagy, amit megeszel”. Hosszú távon ezzel tudunk tartósan hatást gyakorolni a szervezetünkre. Fontos, hogy táplálékunk legyen jó minőségű, tiszta, nyers vagy frissen elkészített. Az ayurvéda a vegetáriánus ételek fogyasztását javasolja.

Ezen kívül az ételkészítés módja, a hozzávalók kombinációja, az étkezések gyakorisága, időzítése és mennyisége, valamint az érzelmi állapot (akár szakácsként, akár fogyasztóként) is fontos szempont. Szánjunk időt az étkezésre, és nyugodt környezetben fogyasszuk el az ételt, lehetőleg csak erre koncentráljunk, ne nézzünk közben tévét vagy olvassunk. Együnk sok szezonális zöldséget és gyümölcsöt. Gyümölcsöt legjobb magában enni, mivel a megemésztéséhez kevesebb időre van szükség, és ha más étellel (különösen tejtermékkel) kombináljuk, akkor erjedést, gázosodást, puffadást okozhat.

Doshák szerinti ajánlásokat tekintve a vata testtípusú emberek figyeljenek oda például a rendszeres étkezésre, és részesítsék előnyben a meleg, lédús ételeket. A pitták egyenek inkább hideg, nehéz és kissé száraz ételeket. A kapha típus étrendje bővelkedjen a könnyű, meleg és csípős ételekben.

A doshák kiegyensúlyozása kapcsán az ételek energiaminősége meghatározó. A kibillenéseket leginkább a megfelelő ízek használatával lehet harmonizálni. 6 alapízt különböztetünk meg: édes, sós, savanyú, csípős, keserű és fanyar. Az egyes alapízek a doshák előfordulását növelik vagy csökkentik a szervezetben: minden egyes doshát 3 alapíz csökkent és növel. A vatát az édes, sós és savanyú; a pittát az édes, keserű és fanyar; a kaphát a csípős, keserű és fanyar ízek harmonizálják.

Magam is használok jelenleg az ayurvéda által javasolt étrendkiegészítőket és nagyon izgatott vagyok, hogy hozzá tudtam jutni, ha már olyan helyen jártam, ahol ez a mindennapok része. Mi az, ami viszont itthon is elérhető és mennyire bonyolult beszerezni ezeket a csodanövényeket?

 

Szerencsére itthon is elérhető jónéhány ayurvédikus gyógynövény – akár üzletben, akár online formában – én is általában magyar webshopokból rendelem őket. A legegyszerűbb mód kapszulás formában bevenni a gyógynövényeket, de egyéb lehetőségek is vannak, például tea vagy por. A bevétel módja (étkezés előtt/után, milyen kísérővel) pedig függ a doshától.

Az egyik legalapvetőbb ayurvédikus keverék a Triphala, mely három gyümölcsből áll: amalaki (indiai egres), bibhitaki és haritaki. A haritaki serkenti az emésztést, a bibhitaki táplálja a nyálkahártyákat és vértisztító hatású, az amalaki pedig magas antioxidáns és C-vitamin tartalmú. Mindhárom testtípus számára bátran ajánlott. Erősíti az immunrendszert, fokozatosan eltávolítja a méreganyagokat a szervezetből, szellemi és fizikai jóllétet biztosít, valamint a test építő funkciót támogatja, ezért kimondottan javasolt sportolók számára. Számos pozitív hatása miatt évszázadok óta használják az ayurvédikus gyógyászatban is.

Tavasszal különösen ajánlott a hormonháztartásunk kiegyensúlyozása, amihez itthon elérhető gyógynövény például az Ashwagandha (férfiaknak) és a Shatavari (nőknek). Az ashwagandha remek fiatalító, erősíti az immunrendszert és az idegrendszert – a kínai gyógyászat ginzengjéhez hasonló népszerűségnek örvend. A shatavari („száz férjet birtokló”) szintén általános erősítő és fiatalító hatással van a szervezetre, emellett jótékony a reproduktív szervekre.

Vásárlás előtt érdemes tájékozódni, akár szakember véleményét kikérni.

 

Ha valaki mégsem szeretne önállóan belekezdeni abba, hogy beépítse ezeket az ismereteket, nézőpontokat és anyagokat az életébe, hogyan tudsz te a segítségükre lenni?

 

Ayurvédikus jógaterápia és jógaoktatói képzéseket végeztem, jelenleg Budapesten tartok jógaórákat és segítek ayurvédikus jógaterápiás javaslatokkal.

Az ayurvéda szerint minden ember egyedi, ezért egyéni foglalkozás keretein belül tudjuk átbeszélni a rendszer sajátosságait, a saját testtípusra vonatkozó javaslatokat, és állítható össze személyre szabott jógaterápia szükség esetén – nemcsak a rehabilitáció, a panaszok megelőzése is fontos.

Az ayurvéda és a jóga testvértudományok, mindkettő terápiás értékű, Indiában szinte kéz a kézben járnak. Az ayurvéda előszeretettel használja a jóga elemeit bizonyos terápiákhoz; ugyanakkor a jóga középpontjában nem (csak) a test áll, a testi gyakorlatok a lelki gyakorlatok végrehajtásához szükségesek.

Az ayurvédikus jógaterápia az öngyógyítás lehetőségét kínálja, ezért azoknak ajánlom, akik nyitottak tenni a jóllétükért. Jóga- és légzőgyakorlatokat, életmódbeli és táplálkozási tanácsokat, valamint ayurvédikus gyógynövénykúra-ajánlásokat tartalmaz.

Problémák rehabilitációjára, illetve megelőzésére, leginkább az alábbi területeken ajánlom:

  • mozgásszervi betegségek (pl. gerinc- és ízületi panaszok)
  • hormonális problémák (pl. pajzsmirigy, menstruációs zavarok)
  • étkezés-emésztés-súlyproblémák
  • húgyúti és szaporító szervek betegségei
  • légzőszervi megbetegedések, asztma, allergia
  • krónikus fáradtság, kimerültség, immunrendszer-erősítés
  • önbizalom, szorongás, feszültségek, stresszkezelés, idegrendszeri problémák
  • szív/érrendszer/vérnyomás
  • egészségfejlesztés, ill. -megőrzés

Az interjút Csurgó Krisztina személyi edző, iskolai magatartás és well-being vezetőkésztette Csarnai Beátával.

Képek forrása: itt és itt.