A talpi bőnye gyulladás

Az talpi bőnye gyulladás (plantar fasciitis, fascitis plantaris) egy nagyon gyakori mozgatószervrendszeri rendellenesség. Egyes tanulmányok szerint 10-ből 1 embert érint élete során legalább egyszer. Az aktívan sportolók 25 %-ánál jelentkezik, a rendszeresen futók körében pedig a harmadik leggyakrabban előforduló sérülésként tartják számon. Az esetek 5 %-ában műtétre is sor kerül.

Anatómiai háttere

A talpi bőnye (plantaris fascia) egy specifikus bőr alatti kötőszövet, mely a calcaneustól (sarokcsont) egészen az proximális ujjpercekig terjed. Gyakorlatilag egy gerendaként működik, mely a talp mediális hosszboltozatát tartja fent, csökkenti a lábközépcsontokat érő hajlító erőket, és segít a lábnak elnyeli a rázkódásokból eredő erőhatásokat a talajra érkezés során.

A kialakulás mechanizmusa

A rendkívüli gyakoriságának ellenére még mindig keveset tudunk a kórkép kialakulásának közvetlen okairól. A tanulmányok által felsorolt faktorok közt a leggyakrabban említett a fascia túlfeszülése, mely a szövet mechanikus túlterheléséből ered. Ennek következtében mikrotraumák, szakadások jelentkeznek a kötőszövetben, mely a fascia krónikus gyulladását és degeneratív elváltozását eredményezi.

Rizikófaktorok

A plantar fasciitisnek számos kiváltó tényezője lehet. Ezt érdemes a szervezetet érő belső és külső tényezőkre bontani.

A belső tényezők közt megemlíthető néhány anatómiai eltérés, mint a pes planus, illetve cavus (eltérések a láb boltozataiban), a fokozott bokaízületi pronáció, a végtaghossz különbség, a lábszár fokozott kirotációja, a femur anteverziója, illetve a túlsúly. Lehetnek egyéb funkcionális rizikótényezők is, mint a triceps surae izom megrövidülése, az Achilles ín túlfeszülése vagy a láb stabilizáló izmainak alulműködése, gyengülése. Ezek együtt járnak a bokaízület dorzálflexiós mozgásterjedelmének beszűkülésével. Ismertek degeneratív tényezők is, mint a sarok zsírpárnájának elvékonyodása, atrófiája, illetve a plantaris fascia túlfeszülése.

A külső tényezők közt a túlhasználat, a hibás edzésmunka (fokozatosság hiánya az intenzitásfokozásban), illetve a nem megfelelő cipő használata említhető meg.

Típusos tünetek

A legjellemzőbb tünet a sarok mediális, elülső oldalán jelentkező éles, nyilaló jellegű fájdalom, mely kezdetben terhelésre alakul ki, majd nyugalomban is fennáll. Leggyakrabban a reggeli ébredés utáni első mozdulatra érezhető. A fájdalom még a passzív dorzálflexiós mozgástartomány végén is jelentkezhet.

Kezelés

A konzervatív, non-operatív kezelés a betegek 80 %-ánál hatásosnak bizonyul. Az akut tünetek csillapítását követően speciális nyújtó-erősítő gyakorlatsort végzünk a sarok részleges tehermentesítésével, annak megemelésével. Ajánlott a plantaris fascia mellett az Achilles ín stretchingje is. Ezt megelőzően érdemes a fasciát manuálisan vagy eszközzel lazítani. Ennek érdekében egyidejűleg alkalmazható kinezio taping is. A szteroid gyulladáscsökkentő injekciók, illetve a különböző ortézisek használata hamar csökkentheti a tüneteket, ám hosszú távon nem bizonyulnak hatékony kezelésnek. A fizikoterápiás módszerek közül elsősorban a lökéshullám terápia ajánlott.

Műtéti kezelés akkor jöhet szóba, ha a konzervatív módszerek 12 hónapon belül nem hoznak sikert. Ez leggyakrabban az endoscopos plantaris fasciotomia. Érdemes megjegyezni, hogy az eljárás bizonyos tanulmányok szerint járhat hosszú távú komplikációkkal, úgy, mint az ízületi instabilitás vagy a láb boltozatainak csökkenése.

Írta: Balázs Domonkos

fizioterapeuta, személyi edző, az IWI Nemzetközi Fitnesziskola elméleti és gyakorlati oktatója

Felhasznált irodalom:

  1. Petraglia F., Ramazzina I., Costantino (2017): Plantar Fasciitis in Athletes: Diagnostic and Treatment Strategies. A systematic review. Muscles, Ligaments and Tendons Journal, 7 (1): 107-118
  2. Trojian T., MD, MMB, Tucker A., K., MD (2019): Plantar Fasciitis. American Academy of Family Physicians, 99(12):744-750
  3. Riddle D. L., PT, PhD, Pulisic M., PT, OCS, Pidcoe P., PT, PhD, Johnson R., E., PhD (2007): Risk Factors for Plantar Fasciitis: A Matched Case-Control Study. The Journal of Bone and Joint Surgery, 85(5): 872-877

A kép forrása: https://www.drelton.com/blog/pain-on-top-of-foot