A család étkezési szokásaira, a közös testmozgásra és az együttes időtöltésre vonatkozó döntéseinkkel megelőzhetjük gyermekeink elhízását. A gyermekek egészséges életmódjának kialakítása a szülői példamutatással kezdődik.

Milyen egészségügyi problémákat okozhat az elhízás?

Az elhízás okozta egészségügyi problémák hatással lehetnek a gyermekek jelenlegi és jövőbeni egészségi állapotára. Ide tartoznak olyan – korábban felnőttkori betegségnek tekintett – súlyos állapotok, mint a 2-es típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint

A túlsúlyos és elhízott gyermekek számára további kockázati tényezők:

 • csont- és ízületi problémák
 • légszomj – légzési nehézség, amely megnehezíti a testmozgást, sportolást vagy bármilyen fizikai tevékenységet. Ez az asztma tüneteit is súlyosbíthatja, vagy már gyermekkorban asztma kialakulásához vezethet.
 • nyugtalan alvás vagy légzési problémák éjszaka, például obstruktív alvási apnoe szindróma
 • koraérettségre való hajlam. A túlsúlyos gyerekek magasabbak és szexuálisan érettebbek lehetnek társaiknál, mert az az elvárás feléjük, hogy úgy viselkedjenek, amennyi idősnek kinéznek, ne pedig a tényleges életkoruknak megfelelően. A túlsúlyos lányoknak rendszertelen menstruációs ciklusuk és termékenységi problémáik lehetnek felnőttkorukban.
 • máj és epehólyag betegség

A gyermekkorban kialakuló szív- és érrendszeri kockázati tényezők (beleértve a magas vérnyomást, a magas koleszterinszintet és a cukorbetegséget) felnőttkorban szívbetegséghez, szívelégtelenséghez és stroke-hoz vezethetnek. A gyermekkori elhízás megelőzése vagy kezelése segíthet megvédeni őket ezektől a később kialakuló problémáktól

Az elhízott gyerekeknél érzelmi problémák is előfordulhatnak (például alacsony az önbecsülésük), és társaik vegzálhatják, zaklathatják (ld. bullying) vagy elutasíthatják őket.

A súlyukkal elégedetlen gyerekek a következő kockázatoknak vannak kitéve:

 • egészségtelen táplálkozás és étkezési zavarok
 • depresszió
 • függőséget okozó szerek használata

Hogyan határozható meg a túlsúly és az elhízás?

A testtömeg-index (BMI) testmagasság- és testsúlymérések alapján becsüli meg az ember testzsírját. De a BMI önálló kiszámítása bonyolult lehet. Egyszerűbb egy BMI-kalkulátort használni.

Az általánosan elfogadott BMI-táblázat szerint a 2 és 19 éves kor közötti gyermekek négy kategóriába sorolhatóak:

 • súlyhiány: BMI <5%
 • normál testsúly: 5% <BMI <-85%
 • túlsúly: 85% <BMI <95%
 • elhízott: 95% <BMI

A 2 évesnél fiatalabb gyerekek esetében az orvosok testtömeg-index helyett testsúly-testhossz táblázatokat használnak annak meghatározására, hogy a baba súlya hogyan viszonyul a testhosszához. Túlsúlyosnak tekinthető minden 2 év alatti gyermek, akinél ez az arány meghaladja a 95%-ot.

A BMI nem mindig alkalmas a testzsír tökéletes mérésére, és bizonyos esetekben félrevezető lehet. Például egy izmos ember esetében az izomtömeg miatt lesz magas a testtömeg, nem pedig a testzsír miatt. Ezenkívül a BMI-t nehéz lehet értelmezni a serdülő korban, amikor a gyermekek folyamatos fejlődésben vannak. Ne feledjük, hogy a BMI jó iránymutató a testzsír tekintetében, de nem személyre szabott mérés!

Aggódó szülőként érdemes a gyermekkel szakemberhez fordulni. Az orvos az étkezésre és a testmozgásra vonatkozó kérdéseket fog feltenni, és a kapott válaszok alapján pozitív változásokat eredményező ajánlásokat fog tenni. Esetleg vérvételt is kérhet az elhízás hátterében álló esetleges egészségügyi problémák felderítése érdekében.

A gyermek BMI-szintjétől (vagy testtömeg-testhosszúság mérésétől) és egészségi állapotától függően az orvos tovább irányíthatja a fiatal pácienst egy szakképzett dietetikushoz vagy javasolhatja számára valamely súlykontroll-programot.

 

Miért válnak túlsúlyossá vagy elhízottakká a gyerekek?

A túlsúlynak számos oka lehet, például az étkezési szokások, a mozgáshiány, a genetika vagy ezek kombinációja. Egyes esetekben a túlzott súlygyarapodás endokrin probléma, genetikai szindróma vagy bizonyos gyógyszerek miatt következhet be.

Diéta és életmód

A legtöbb étel, amit elfogyasztunk, gyors és egyszerű – a zsíros gyorsételektől a feldolgozott és előre csomagolt ételekig. Napközben annyira elfoglaltak vagyunk, hogy kevés idő jut egészségesebb ételek elkészítésére vagy némi mozgásra. Az adagok mérete otthon és külföldön túl nagy. Ráadásul a modern élet mozgásszegény. A gyerekek több időt töltenek videójátékkal, mint a szabadban. Azok a gyerekek, akik napi 4 óránál többet néznek tévét, nagyobb valószínűséggel lesznek túlsúlyosak, mint a 2 órát vagy kevesebbet tévéző társaik. És azok a gyerekek, akiknek a hálószobában van a tévéjük, nagyobb valószínűséggel lesznek túlsúlyosak.

Edzés és fizikai aktivitás

Sok gyerek nem végez elegendő fizikai aktivitást A nagyobb gyermekeknek és tizenéveseknek legalább egy órát, vagy annál többet kellene naponta olyan közepes vagy magas intenzitású mozgást – aerob mozgást is(!) – végezniük, amelyek hozzájárulnak a csont- és izomtömeg növekedéséhez. A 2-5 éves gyerekeknek naponta többször kellene aktívan játszaniuk.

Genetika

A genetika szerepet játszhat a gyerekek testsúlyában. Génjeink segítenek meghatározni a testalkatunk típusát, valamint azt, hogy a szervezet hogyan raktározza és égeti el a zsírt.

De a gének önmagukban nem magyarázhatják meg a jelenlegi elhízási válságot. Mivel mind a gének, mind a szokások egyik generációról a másikra öröklődnek, egy család több tagja is küzdhet a túlsúllyal. Az azonos családban élő emberek étkezési szokásai, fizikai aktivitásuk szintje és a túlsúlyhoz való hozzáállása általában hasonló. Ha az egyik vagy mindkét szülő túlsúlyos vagy elhízott, azzal növekszik a gyermek elhízásának az esélye.

 

Hogyan előzhetjük meg a túlsúlyt és az elhízást?

A család lesz a kulcs ahhoz, hogy a gyermekek minden korosztályban megtartsák az egészséges testsúlyukat. Az egészséges táplálkozás és a testmozgás legyen családi ügy! Azáltal vond be a gyermekeket, hogy hagyod őket segíteni az egészséges fogások megtervezésében és elkészítésében. Vidd magaddal őket bevásárolni és tanítsd meg nekik, hogyan válasszanak egészségesen élelmiszert!

 

Ezeket a gyakori csapdákat próbáljuk meg elkerülni:

 • Ne édességekkel és finomságokkal jutalmazd a gyerek jó viselkedését vagy akadályozd a helytelent. Más eszközzel próbálj meg viselkedésváltozást elérni!
 • Ne legyen követelmény a „tiszta tányér”. Még a csecsemők is elfordulnak a melltől vagy a cumisüvegtől, ezzel jelezve, hogy jóllaktak. Ha a gyermek tele van, akkor ne erőltessük az étkezés folytatását. Inkább azt erősítsük meg bennük, hogy csak akkor egyenek, amikor valóban éhesek!
 • Ne beszéljünk „rossz ételekről” és ne tiltsunk meg teljes mértékben semmilyen édességet vagy kedvenc rágcsálnivalót! Ebben az esetben ugyanis a gyerekek lázadásképpen túl-fogyaszthatják az adott ételt házon kívül vagy otthon titokban. Inkább arra törekedjünk, hogy az esetek többségében egészséges élelmiszereket kínáljunk és a nassolás alkalomszerű legyen.

Életkor szerinti ajánlások

További ajánlások minden korosztály számára:

 • Születéstől 1 éves korig: Számos egészségügyi előnye mellett a szoptatás segíthet megelőzni a túlzott súlygyarapodást.
 • 1-5 éves kor között: korai életkorban kezdjük el megismertetni a gyerekeket a helyes étkezési szokásokkal. Segítsünk kialakítani az étkezési preferenciákat azáltal, hogy különféle egészséges ételeket kínálunk. Támogassuk a gyerekek természetes mozgásigényét, és segítsük őket készségeik fejlesztésében.
 • 6 és 12 év közöttiek: Bátorítsuk a gyerekeket a mindennapi fizikai aktivitásra, legyen szó szervezett csapat-sportról vagy egy focimeccsről a szünetben. A gyermek otthoni testmozgását segíthetjük olyan mindennapi családi programokkal, mint a szabadtéri játék vagy a közös séták. Tegyük tudatosabbá az ételválasztásukat, például azzal, hogy közösen csomagolunk ebédet.
 • 13-18 éves kor: Tanítsuk meg a tizenéveseknek, hogyan készítsenek otthon egészséges ételeket és harapnivalókat. Bátorítsuk őket arra, hogy egészséges döntéseket hozzanak otthonon kívül is, és legyenek aktívak minden nap.
 • Minden korosztály számára: Csökkentsük a TV-vel, telefonnal, számítógéppel és videójátékokkal töltött időt, és figyeljünk arra, hogy ne étkezzen a képernyő előtt (TV vagy más módon). Fogyasszon különféle egészséges ételeket, és a család étkezzen együtt a lehető leggyakrabban. Ösztönözzük a gyerekeket, hogy minden nap reggelizzenek, naponta legalább ötféle gyümölcsöt és zöldséget egyenek, és korlátozzuk a cukrozott termékek fogyasztását.

Beszélgessünk a gyerekekkel a jó étkezés és az aktív életmód fontosságáról. Váljunk példaképpé a gyerekek szemében azáltal, hogy helyesen étkezünk, rendszeresen edzünk, és egészséges szokásokat építünk be saját mindennapi életünkbe. Tegyük ezt családi üggyé, hogy mindenki számára természetessé váljon!

 

Fordította: Szloboda Éva  az IWI Nemzetközi Fitnesziskola Gyermekfitnesz oktató képzés vezetője

Felhasznált irodalom

A kép forrása