plyometrikus edzés

A plyometrikus gyakorlatok segítenek az edzésében, hogy az izmok erővel és megfelelő hatékonysággal reagáljanak.

Ennek az edzésfolyamatnak a lehetséges előnyei a következők:
– az izmok megnövekedett teljesítménye
– megnövekedett erő az izomösszehúzódásokban kevesebb energiafelhasználás mellett
– az izomösszehúzódások gyorsabb sebessége vagy általában a gyorsaság
– a gyors irányváltoztatás képességének javulása, amit a fitnesz szakemberek mozgékonyságnak neveznek
– összességében jobb kontroll a mozgások megállításakor és megkezdésekor
– megnövekedett ugrásmagasság
– az ízületek és izmok sérülésének csökkent kockázata

A különböző gyakorlatok segíthetnek arra az adott területre összpontosítani, ahol javulni szeretne a kliens.

Egy baseballjátékos például olyan gyakorlatokra összpontosíthat, amelyek segítségével messzebbre dobhatja a labdát vagy nagyobb erővel lendítheti az ütőt. Ezzel szemben egy futballistának talán inkább az alsótestet érintő gyakorlatokra kell összpontosítania, amelyek segítenek a gyors irányváltásokban és a futósebességben.

A plyometrikus gyakorlatok 3 összetevője

A plyometria minden egyes ciklusban három fázist foglal magában:
1. Excentrikus komponens: A plyometria ezen fázisában az izmok potenciális energiát tárolnak, miközben felkészülnek a mozgás végrehajtására. Egyesek úgy írják le, hogy ez a terhelési vagy abszorpciós fázis. Erre a fázisra példa az, amikor valaki egy ugrás előtt guggoló helyzetbe ereszkedik.
2. Amortizációs komponens: Ebben a fázisban az izmok dinamikus stabilizáción mennek keresztül. A gravitáció leküzdéséről és az energia feltöltéséről áttérnek annak felszabadítására. Minél tovább tart ez a fázis, annál több potenciális energia vész el. Minél rövidebb az időtartam, annál erőteljesebb a felszabaduló energia.
3. Koncentrikus komponens: Az utolsó fázisban, a koncentrikus komponensben az izmok összehúzódnak, hogy a tárolt energiát felszabadítsák. A guggoló ugrás során ez a fázis akkor következik be, amikor az illető a lábizmait használja, hogy a földről a levegőbe lendüljön.

Plyometrikus lábgyakorlatok

A pliometrikus lábgyakorlatok gyakran tartalmaznak ugrásokat, kitámasztásokat és más olyan mozgásokat, amelyek a lábak erejének, teljesítményének és sebességének javítására összpontosítanak. Az alábbiakban néhány példát találhatsz:

Guggolásból felugrás

https://post.medicalnewstoday.com/wp-content/uploads/sites/3/2022/06/HL-07.07.JumpSquats.gif

Plyoboxra felugrás

https://post.medicalnewstoday.com/wp-content/uploads/sites/3/2022/06/400x400_The_Benefits_of_Plyometric_Exercises_Box_Jump.gif

Oldalirányú ugrás

https://post.medicalnewstoday.com/wp-content/uploads/sites/3/2022/06/400x400_12_Hip_Adductor_Exercises_for_Building_Strength_and_Preventing_Injury_Lateral_Obstacle_Jumps.gif

 

Plyometrikus gyakorlatok felsőtest izomzatára

A felsőtest plyometrikus gyakorlatai hasznosak lehetnek azok számára, akik ütő vagy dobó sportokat végeznek. Jótékonyan hathatnak az úszókra, bokszolókra, harcművészekre és másokra is, akik szeretnék javítani a karjuk, válluk, mellkasuk, hátuk és törzsük robbanékonyságát.

Példa a gyakorlatokra:

Falnál végzett plyometrikus fekvőtámasz

https://post.medicalnewstoday.com/wp-content/uploads/sites/3/2022/06/400x400_Why_a_Wall_is_the_Perfect_Workout_Equipment_Power_Pushup.gif

 

Földön végzett plyometrikus fekvőtámasz

https://post.medicalnewstoday.com/wp-content/uploads/sites/3/2022/06/400x400_The_Benefits_of_Plyometric_Exercises_Clapping_Pushup.gif

 

Figyelem

Bár a plyometrikus gyakorlatok hosszú távon segíthetnek a sérülések csökkentésében, néha túlterheléses sérülésekhez vagy balesetekhez vezethetnek, ha az illető nem körültekintően végzi a gyakorlatokat.

A kliensnek kerülnie kell a plyometrikus edzéseket, ha:

  • jelenleg nem rendelkezik a mozgások elvégzéséhez szükséges kondícióval
  • fájdalma, gyulladása vagy sérülése van
  • csökkent az ízületeinek stabilitása

 

Írta, fordította: Ürmös Fruzsina, edző

Felhasznált forrás: itt