Az elmúlt években a termékenység témaköre egyre többször fordul elő a közbeszédben. Különösen aktuális ez a téma a fejlett országokban, mint Anglia, Japán és az Egyesült Államok. Mára már ki merjük mondani, hogy a reproduktivitás nem kizárólagosan a nők (magán)ügye, hanem a férfiak egyaránt érintettek. A Jeruzsálemi Héber Egyetem kutatói szerint az összes terméketlenség egyharmadát férfi reproduktivitási problémák okozzák.

A termékenység megközelítése is változott, amely már nem kizárólagosan a családalapítást helyezi a fókuszba, hanem az általános egészségi állapot egyik fokmérőjévé vált. A gyermekvállalás későbbre tolódott, a férfi örökítő anyag minősége pedig az elmúlt 40 évben 52%-kal romlott, ezért a mai harmincas korosztály legjelentősebb, önköltségű egészségügyi kiadását a mesterséges megtermékenyítés jelenti. Vannak országok, ahol ez részben vagy egészben államilag finanszírozott, azonban az Egyesült Államokban például egy alkalom 12 000 dollár, mivel azonban jellemzően nem elsőre lesz sikeres a beültetés, így a végösszeg eléri a 60 000 dollárt.

Egészségügyi és költségmegtakarítási szempontból tehát egyaránt nagyon fontos, hogy a fiatalok egészségtudatosságának fejlesztése, oktatása a termékenység témájára is kiterjedjen. Eközben a piac is számos innovációval igyekszik támogatni az önvizsgálatot és a várandósságra tudatosan készülőket.

A teherbe esés esélyét jelentősen javító, ovulációt előrejelző stb. termékfejlesztés szempontja a kényelem, egyszerűség és a könnyű kezelhetőség: „Senki sem akar időt vesztegetni egy olyan termék megismerésére, amelyet remélhetőleg csak néhány hónapig fog használni.” Ennek szellemében születnek olyan applikáció & eszköz (szenzoros karperec, labor eszköz stb.) kombinációk, amelyek előre jelzik az ovulációs ablakot, vizsgálják a petefészek-tartalékot, laboratóriumi szintű tesztek elvégzését teszik lehetővé az otthon kényelmében.

A pete- és hímivarsejt fagyasztási eljárások piaca várhatóan évi 25%-kal fog növekedni a következő két évben, annak ellenére, hogy az eredmény messze nem garantált.

A termékenységi klinikákat egyre inkább a hangulatos térkialakítás, butik szalon arculat és empatikus hozzáállás jellemzi. A robotika és AI segítségével pedig a szolgáltatási színvonal emelkedik, mert kevésbé fájdalmas és jóval eredményesebb megtermékenyítési (IVF) eljárások válnak elérhetővé.

A pénzügyi piac a mesterséges megtermékenyítés anyagi hátterét biztosító rugalmas, újszerű pénzügyi konstrukciókkal támogatja a gyermekvállalókat.

A testedzés szempontjából is egy speciális szegmenst képviselnek a várandós, vagy szülés után lévő nők. Az ő igényeik, lehetőségeik és az edzéssel kapcsolatos szempontjaik megítélése különös odafigyelést és szakértelmet igényel. Ugyanakkor a nők jelentős része sorolható ebbe a célcsoportba, hisz nem csupán az éppen várandós nők tartoznak ebbe a populációba, hanem minden olyan édesanya is, aki valaha életet adott egy vagy több gyermeknek. Ezen életesemény következtében a női test olyan változásokon megy keresztül, melyek új szempontok figyelembevételét követelik meg a mozgásprogramját összeállító szakembertől. A http://www.prepostnataltrener.hu/ akkreditált képzésünk tudásanyaga célzottan foglalkozik a várandósság 9 hónapjának élettanával, mozgásprogramjával, a szülés felkészítéssel, a gyermekágyi periódus szenzitív időszakában végezhető rehabilitációs mozgásprogrammal, valamint a női testedzéssel szemben támasztott- speciális igényeivel.

Az összefoglalást készítette Dajka-Szederkényi Kornélia a https://www.globalwellnesssummit.com/2020-global-wellness-trends/the-fertility-boom/ alapján.

Dajka-Szederkényi Kornélia, okleveles közgazdász, falusi turizmus menedzser, IWI Wellness és Spa Menedzser, PhD kutatását turizmus, egészségturizmus és vidéki turizmus témakörben végzi.

Kép forrása.