A tavaszi és a legutóbbi, 2020. november 11-én hatályba lépett korlátozó rendelkezések, fitnesz-edzőtermek bezárásai következtében vendégoldalról ellehetetlenült a rendszeres és szakértő által irányított fizikai aktivitás, edzői oldalról pedig sokak helyzete bizonytalanná vált, a megélhetése veszélybe került. A korlátozó rendelkezések értelmezése bizonytalanságot szült és számos kérdést vetett fel a fitnesz szektorban.

Az iparági előzetes informális felméréseink és anekdotikus források egyértelműen azt mutatják, hogy a szektor vállalkozásai csődközelbe kerültek, kilátástalan hangulat és bizonytalan jövőkép jellemzi az érintett vállalkozásokat, valamint a közel 30.000 munkavállalót, akik egzisztenciális létbizonytalanságba kerültek. Jelenkutatással az volta célunk, hogy átfogóan felmérjük, a COVID-19 első hulláma alatt hozott tavaszi korlátozó intézkedéseknek, és a fitnesztermek bezárására vonatkozó, a Magyar Közlöny 2020. november 10-i számában megjelent 484/2020 (XI.10) Korm. rendeletnek a hatásait a fitnesz- és egészségfejlesztési szektorra és az itt dolgozó szakemberekre. Az ágazat meghatározó szereplőjeként az IWI Nemzetközi Fitnesziskola magára vállalta, hogy átfogóan felméri és összesíti a szakma szereplőinek kérdéseit, javaslatait.

További törekvésünk, hogy a koronavírus terjedése miatti veszélyhelyzetből fakadó problémákat beazonosítsuk, kárenyhítésre vonatkozó konkrét javaslatokat, ajánlásokat fogalmazzunk meg, amelyeket eljuttatunk az illetékeseknek, köztük a sportért felelős államtitkárnak, Magyarország Kormányának, a Magyar Szabadidősport Szövetségnek, annak érdekében, hogy részesítsék figyelemben és támogassák az ágazatunkban dolgozókat.

Felmérésünk egészen úttörőnek számít abból a szempontból, hogy a magyarországi fitnesz szektor szerkezetét és a COVID-19 miatti korlátozó intézkedések szektoriális hatásait eddig még nem vizsgálták ezt megelőzően. Kutatásunk éppen ezért nem reprezentatív, primer kutatás. Kérdőívünk 2020. november 22-28. között fogadta a válaszokat. Ezalatt összesen 759 db válasz-űrlapot rögzített a rendszer. Ebből 745 db kiértékelhető válasz-űrlap maradt

A kutatás kivonata az alábbi gombra kattintva olvasható: