Minden komoly szakmának van érdekképviselete, olyan szakmai közössége, amely a tagok szócsöveként a közös álláspontot képviselve igyekszik prosperáló, kiszámítható körülményeket létrehozni és fenntartani. Az IWIREPs létrehozását részben ez indokolja, valamint az a tény, hogy szeretnénk gondoskodni az évek alatt nálunk végzett fitnesz szakemberek ezreiről, akiknek karrierpályáját támogatni kívánjuk. Természetesen minden sportszakembert szeretettel várunk sorainkban, függetlenül az iskolai végzettségétől, amennyiben egyetért törekvésünkkel és rendelkezik a megfelelő tagsági követelményekkel.

Az edzőregisztereknek világszerte komoly szerepe van a minőségi munkavégzés és a kiszámítható életpálya modell kialakításában. Itthon azonban a fitnesz szakembereket eddig semmilyen szervezet nem fogta össze, holott létszámunk és tevékenységünk egészségfejlesztésre gyakorolt hatása ezt már régóta indokolná. A legutóbbi Deloitte-EuropeActive felmérés szerint, amelynek hazai lebonyolítástát segítettük, elmondható, hogy mintegy 15.000 fitnesztréner dolgozik ebben a szakmában! 1000 fitnesz klubban mintegy 500.000 vendég edz rendszeresen, amely 5%-os penetrációs rátát jelent. Ez lényegesen elmarad a fejlett országok lakosságának 15-25% közötti fitnesztermi tagságától, mégis jelentős növekedésként értelmezhető az elmúlt 20 év tapasztalatának tükrében. A jó hír az, hogy itthon még bőven van tér a fejlődésre, számos lehetőség nyílik a szakmát választók előtt, hiszen a rekreációs céllal edzeni vágyók létszáma és a hazai fitneszipar mérete folyamatosan nő!

Egy közelmúltbéli Eurostat összesítésből viszont az is kiderül, hogy az EU-ban, Magyarországon haltak meg legtöbben megelőzhető betegségekben. Olyan kórokban, amelyeket egészséges életmóddal, fizikai aktivitással meg lehetne előzni, s amelyek a fitnesz edzői tevékenységgel nagymértékben csökkenthetőek!

Nem kérdés tehát, hogy a fitnesz szakemberek rendkívül értékes szerepet tölthetnének be a prevencióban, ha a területünkön működnének a munkavégzést szabályozó egységes szakmai sztenderdek, kritériumok. A megfelelő államilag elismert képesítés megszerzése az edzői munkakör betöltéséhez ugyan rendeletben szabályozott, de ezen kívül teljes a káosz, semmi és senki nem szabályozza és ellenőrzi a piacon lévő edzők praktizálási szokásait. Ez olyan anomáliákhoz vezet, mint a sok helyen tetten érhető alacsony minőségű szolgáltatás, a bizalom megingása az egész szektor iránt, kuruzslás-számba menő tanácsadás és tevékenység más szakmák kompetenciáiba belenyúlva, zavaros árképzés és kommunikáció, a szakmai önképzés hiánya, hézagos klientúra menedzsment ismeretek, megfelelő képesítés nélküli edzéstartás, hogy csak néhányat említsünk. A külső körülmények sem ideálisak, egyelőre nincs kormányzati, gazdasági figyelem ezen a szegmensen, az egészségügyi társszakmák nem kooperálnak velünk, nincsenek az iparágunkra vonatkozó statisztikai adataink, miközben például a hasonló létszámot felvonultató fodrász-műkörmös szakma jelentős eredményeket ért el tagjai részére a COVID-19 járvány első szakasza alatt, szakmai szervezetük fellépésének köszönhetően. A fitnesz edzők többségének igénye van a változásra, de sajnos a hangos, előnytelen példát mutató kisebbség határozza meg a megítélésünket. Ezen szeretnénk változtatni!

A fitnesz ökoszisztémája, vagyis önszabályozó kapcsolatrendszere az elmúlt években igen sokszínűvé vált, és a mai modern fitnesz edző működési területe már nem csak a fitnesz teremre és nem csak az alakformálásra korlátozódik, hanem kiterjed a digitális online térbe, az outdoor szabadidősportra és az egészségfejlesztésre is. Mindez feltételezné az egészségügyi társszakmákkal való együttműködést, a kompetenciahatárok betartását, a specializációt, a magas szakmaiságot és a szolgáltatásmenedzsment gyakorlati alkalmazását.

Amint látható, temérdek teendő van, hogy javítsunk a helyzeten! Fitnesz szakemberként működő, hivatásunkért felelősséget érző kollégáimmal azt határoztuk el, hogy az IWIREPs keretein belül egy olyan hatályos jogszabályoknak és a nemzetközi sztenderdeknek megfelelő, etikus és szakmailag magasan kvalifikált közösség összefogását segítjük elő, amely a fitneszedző szakma erkölcsi és egzisztenciális megbecsültségét méltó helyére emeli. Ez közös érdeke a szektornak, az edzők mellett a fitnesztermeknek is, akik megbízható, kvalifikált munkaerőre vágynak. Végső soron pedig a minőségi szolgáltatást kereső klienseknek is kedvezünk, hiszen ők ezután az IWIREPs regiszterben nyilvántartott hiteles szakemberek közül választhatnak.

Szívesen látjuk partnereink között mindazon fitnesz, egészségfejlesztő, sportszakember továbbképző intézményeket, szakmai szervezeteket, vállalkozásokat, amelyek egyetértenek céljainkkal.

 Végezetül kiemeljük, hogy ezt a munkát csak közösen tudjuk elvégezni! Az IWIREPs egy üzletileg és szakmailag jól felépített keretet biztosít, és az edzők regisztrációját végzi, de mindezt csakis TE tudod megtölteni tartalommal és élettel úgy, hogy csatlakozol tagjaink sorába és részt veszel szeretett hivatásod megbecsülésének kialakításában!

 Dr. Zopcsák László

IWIREPs ügyvezető