Az üzleti terv egy leírás, mely megmutatja, hogy miképp képzeljük el vállalkozásunkat a jövőben. Az üzleti tervek segíthetnek számos feladatban azoknak, akik írják, és olvassák őket. Használják befektetőket keresők arra, hogy elképzeléseiket bemutassák lehetséges és potenciális befektetőknek. Ugyancsak használhatják olyan vállalkozások, amelyek szeretnének meggyőzni kulcsfontosságú embereket, akiket alkalmazni kívánnak; olyanok, akik beszállítóikkal próbálnak elboldogulni, vagy akik azt szeretnék tudni, hogyan irányíthatnák jobban cégüket.
Az üzleti terv a vállalkozás céljait, a hozzájuk vezető stratégiákat, a lehetséges problémákat és azok megoldásait, a szervezet struktúráját – beleértve a rangokat és felelősségeket, – és végül a tőke mennyiségét tartalmazza, amely ahhoz szükséges, hogy vállalkozásunkat addig pénzelni tudjuk, amíg meg nem keresi a fennmaradásához szükséges pénzügyi forrásokat.

A vállalati szabály, a tulajdonosok érdeke konkretizálja a célt, melyet a vállalatirányítás érvényesít. A vállalati tervezés a vezetés alapvető tevékenysége. A stratégiai cél megfogalmazása, a szükséges erőforrások hozzárendelése, a költségvetés számszerűsítése, a küldetés elérése a vezetés munkája. A vezető feladata ösztönözni, segíteni, kényszeríteni, befolyásolni az embereket, hogy a kitűzött célokat végrehajtsák a kívánt teljesítményen. Ezért szerepe óriási.

A stratégiai tervek készítése, valamint a vállatok gazdasági elemzésének megalapozásához tehát meg kell vizsgálni a cég múltját, a jelenlegi folyamatban lévő helyzetét és a jövőt ahová tartani akar. Tapasztalataim szerint, – elsősorban kisvállalkozások esetében -, a cégek a jelenlegi helyzetüket a valósnál produktívabbnak és átláthatóbbnak észlelik. Nem jellemző az őszinte és nyitott hozzáállás, ezért néha szükségszerű a jelenlegi helyzet alaposabb vizsgálata.

6 TIPP A TERVEZÉSHEZ:

  • légy őszinte
  • légy realista
  • légy egyértelmű
  • légy lényegre törő
  • használj vizuális elemeket (grafikonokat, képeket, táblázatokat)
  • légy kreatív

Képünkön a Cikk szerzője,  Richvalszki Zseraldina spa szakértő, a Wellness-és spa-menedzser képzésünk szakmai vezetője és oktatója. Nyitó kép forrása.

Az anyag megjelent ITT.