1. Kezd alább hagyni a szakmai motivációd

Vannak időszakok, amikor úgy érezzük, bennünket is utolért a mókuskerék. A fitneszszakemberek napi rutinja valóban embert próbáló tud lenni, lévén mi épp akkor dolgozunk a legtöbbet, amikor a klasszikus munkaidőben működő kliensek ráérnek. Egy edző számára a hétvége, kora reggel és késő este a jellemző nagyüzemi időszak. A kiégést megelőzendő praktikák közé tartozik a lelkes, inspiráló és magas energiájú társaságban eltöltött idő. Biztosan koncentráltan kapunk mindebből egy-egy továbbképzés alkalmával, ahol újra gondolhatjuk, hogy miért dolgozunk a szakmában, új szempontokat vihetünk a mindennapokba és töltődhetünk.

2. Hiányérzeted lett a legutóbbi képzés után

Gyakori, hogy annyira felpörget egy új képzés, hogy hirtelen mindent másképp látunk. Új alapokra helyeződik mindaz, amit eddig gondoltunk szakmáról, karrierről, tervekről. Érdemes kihasználni ezt a flow-t és élvezni amíg tart, míg kivételesen befogadók vagyunk, amíg szinte magától jelenik meg az életünkben a következő lépés, minden fajta erőlködés nélkül. Ilyenkor, ha azt érezzük, hogy még több kapcsolódó ismeretre lenne szükségünk vagy szeretnénk más általunk nagyra becsült kollégától is azonos témában tanulni, bátran mozduljunk abba az irányba, ami felé valódi elhívásunk van.

3. Felráznád a márkát, amit felépítettél

Hasznos dolog a folyamatos továbbképzés – vállalkozóként nem csupán a fitnesz területén- ha fontos számunkra a megújulás. Egy-egy énmárka esetében is kritikus, hogy lépést tartsunk azokkal a folyamatokkal, melyek hatnak a munkákra, miközben emberileg megtartjuk mindazt amit a kezdetektől képviselünk. A gyors változások közepette fontos, hogy minden kapcsolódó területen rajta tartsuk a szemünket és értsük a trendeket. E nélkül a megértés nélkül nem tudunk majd ugyanis szelektálni a fontos és egyáltalán nem lényeges hatások között. Az értő látáshoz pedig mindenekelőtt elengedhetetlen a tanulás.

4. Éppen újra-pozicionálod magad

A megújulás egy következő szintje, amikor újra értelmezzük a vállalkozásunk, a tevékenységünk, célcsoportunkat, kommunikációnk és ezek mátrixában önmagunkat is. Újra-pozicionálás esetén elengedhetetlen, hogy abszolút friss kapcsolódó szakmai tudással a fejünkben álljunk készen a következő fejezetre. Ezeknek a frissen szerzett ismereteknek le kell majd ülepedniük és át kell, hogy szűrődjenek a karakterünkön, hogy végül valóban a sajátunkká válhassanak majd. Jobb előbb, mint utóbb megkezdeni ezt az érlelési folyamatot.

5. Szakmai kapcsolatot építesz

A kapcsolódás, a kapcsolatok az élet egyik fontos kulcsa. Ezt magánemberként is és edzőként is beláthatjuk. Márpedig hol találhatnánk több, koncentráltan a szakmából érkező embert, ha nem egy továbbképzésen? Barátságok, együttműködések, mentorok, tanítványok kopogtathatnak az életünkbe minden egyes új képzéssel.

6. Vállalkozásod kollégákkal bővítenéd

A kapcsolati háló fontos, hiszen mindannyian szívesebben kerülünk közelebb olyan emberekhez, akikkel van közös ismeretségi pontunk. Mégis, amikor megbízható szakemberek felkereséséről van szó, egy jól kiválasztott továbbképzés szinte maga lehet a főnyeremény. Első kézből láthatjuk a leendő kollégákat kommunikálni, ami rengeteget elárul a személyiségről. Biztonságos, mégis keretek közé szervezett szituációkban ismerkedhetünk szabadon egy-egy szakemberrel. Elég idő áll rendelkezésünkre, hogy a számunkra fontos paraméterek megfigyelhessük valaki kapcsán ugyanakkor személyesebb hangvételű beszélgetésre is lehetőségünk van, egy interjú okozta esetleges feszültség  nélkülözésével.

7. Külföldre/haza tervezel költözni

Még egy utolsó továbbképzés, mielőtt elköltöznénk és új szakmai életbe fognánk… a fitnesz az a terület, ahol iszonyú sebességgel változnak a dolgok, trendek, eszközök, szexi célcsoportok. Országváltás előtt mindenképp jó ötlet, ha gyorsan beülünk egy olyan képzésre, ami megadhatja a megfelelő inspirációt és motivációt a következő legalább egy évre. Rengeteg újdonság vesz körül egy költözés alkalmával minket, ilyenkor a friss tudás extra magabiztosságot adhat a bizonytalanság közepette.

8. Szakemberként ismétled önmagad

Rutinból dolgozni, sémákat alkalmazni, tipizálni… Bármelyik fitneszszakembert utolérheti mindez, ilyenkor érdemes tudatosítani, hogy ismételjük önmagunkat. Több lehetőség is van arra nézve, hogy ezt orvosoljuk, de az egyik leghatékonyabb módja, ha jól választjuk meg a soron következő képzést. Rengeteg ötletet és kreatív megoldást adhat a munkához akár egy workshop is, ahol egy új eszköz használatának fortélyait tanuljuk ki. Nem biztos, hogy szakterületet kell váltanunk, gyakran tényleg elég csupán felrázni az eszköztárunkat.

9. Hosszútávra tervezel

A fitneszipar tipikusan úgy van strukturálva, hogy a továbbképzések sarokkövei legyenek egy-egy fitneszkarriernek. Hiteles szakember tehát nem létezhet továbbképzések nélkül. Úgy is mondhatnánk, hogy egy képzés nem képzés. Számos terület és vetület van, ahol helyt kell álljunk, emiatt aztán a tanulás soha nem érhet véget. Aki lemarad, az itt, ebben a szektorban valóban kimarad majd.

10. Szeretsz továbbképzésekre járni

Vannak a papírgyűjtő fitneszszakik és vannak, akik módszeresen és megfontoltan lépegetnek adott irányba. Mindkét csapat tagjai gyakori látogatók a képzéseken. Ha mi azok közé tartozunk, akik kimondottan szeretnek tréningeken részt venni, akkor érdemes figyelni a kedvezményes képzéseket, az újdonságokat és az sem kizárt, hogy állandó résztvevőként személyre szabott árat kaphassunk.

Írta: Csurgó Krisztina Személyi edző, iskolai magatartás és well-being vezető, fitnesz kommunikációs mentor.

Borító kép forrása.