1. Vizuálisan is csendes belső terek hiánya

A body and mind és wellbeing trendek erősödése sem ébresztette rá arra az edzőtermeket, hogy megszólítsák azokat, akik nem a változatos géppark és a nyers vas szaga miatt járnának sportolni.
Csak nagyon kevesen reagáltak arra, hogy otthonos, kisebb termeket rendezzenek be olyan mozgásformákhoz, melyeket egyénileg vagy kis csoportban is el lehet végezni, ugyanakkor alkalmasak egy teljes testet igénybe vevő edzés lebonyolításához is.
Ugyanis nem mindenki látogatja a gymeket azonos okokból és a célok is igen széles skálán mozognak. Van, aki feltöltődne, van, aki felpörögne, mások kieresztenék a gőzt, míg akadnak olyanok is, aki épp csak ismerkednek egy edzőtermi környezettel. Kezdők számára sokkal életidegenebb és ijesztőbb egy hatalmas géppark lélektelen labirintusa. Ahogy pl. egy gerinctornára fókuszáló kliens is nyitottabb a csendesebb terekre, ahol megfelelően gyakorolhat. Esetükben biztosan nagyobb az esély tehát arra, hogy az elköteleződés nem alakul ki az első vagy második nem túl megnyerő látogatás után, s így a hosszútávra szóló bérletek vásárlása sem következik majd be.

2. Fizikailag nem illeszkedő eszközök

Túlsúllyal élők számára, az edzőteremi klíma gyakran nem túl hívogató. Léteznek olyan egészségügyi problémával rendelkező elhízott emberek, akik számára a sztenderd méretű és terhelhetőségű berendezések eleve nem alkalmasak arra, hogy megkezdjék a szakember által felügyelt mozgásprogramjukat. Magyarul: számos terem nincs felkészülve erre a csoportra (sem), limitálva ezzel a saját bevételüket.
A High Capacity Exercise Equipments, az edzőtermi berendezések azon csoportja, mely jól képes támogatni az akár 200+ kilógrammal induló klienseket is. Az ebbe a csoportba tartozó vendégek nagyon sok esetben dolgoznak párhuzamosan a személyiségfejlődésükön és a fizikai egészégükön. Számukra eleinte biztosan stresszforrást jelent az edzőteremi munka. Tulajdonosként nem frusztálnám őket tovább azzal, hogy megtapasztalják milyen, amikor ráadásként nem áll rendelkezésre a megfelelő gép sem.

kép forrása: itt.

3. Lehetetlen megközelíthetőség

Hiába várják a termek a vendégeiket, ha nem fordítanak gondot arra, hogy a megváltozott képességekkel élők is be tudjanak jutni és érdemben megkezdhessék edzéseiket. 2021-ben nem specializálódni kellene az egyes eltérő csoportokra, hanem felkészülni rájuk. Ma már nem állja meg a helyét a speciális populáció megnevezés, csak populáció van, hiszen mindannyian elképesztően eltérő paraméterekkel és egészségügyi állapottal térünk be egy-egy edzőterembe. A gépek közötti megfelelő távolság, a praktikusan kialakított belső terek, akadálymentesített környezet, mind elősegítené a problémamentes edzést azok számára is, akik pl. kerekesszékkel érkeznek.

4. Használhatatlan női szekciók

Egy 2021-es amerikai statisztika szerint (RunRepeat) a terembe járó edző nők 56.37%-a élt meg zaklatást az edzései alkalmával. Ám nem csupán ez az oka annak, hogy nagyon sok hölgy preferálja a kizárólag nők számára kialakított kisebb termeket. Lehet ennek oka, a teljesen koncentrált figyelem iránti igény, a fizikailag nagyobb kihívást jelentő napok, rossz közérzet, félénkség. A probléma azonban szinte minden esetben az, hogy ezek a női szekciók kevesebb és alacsonyabb minőségű felszereléssel rendelkeznek, ezért az elgondolás gyakran nem tölti be a funkcióját. Ha folyton meg kell szakítani az edzést és át kell járni a szomszédos termekbe nagyobb súlyokért, ha bizonyos felszerelések eleve nem is adottak, hogyan lehetne kivitelezni a komplett programot?

kép forrása: ITT

5. Hozzá nem értő munkavállalók

A felhasználók számára ma már alapvetésként rendelkezésre álló digitális eszközökben tárolt adatokat szívesen osztják meg az edzőjükkel. Illetve osztanák, ha a teremben dolgozó edzők valóban képzettek lennének. Ma már túl haladtuk azt, hogy a fitneszszakemberek ismétléseket számoljanak csupán. A modern edzőnek sokkal több területen és nagyon komplexen kell képzettnek lennie ahhoz, hogy megfeleljen a vendégek elvárásainak. Pszichológia, pedagógia, rehabilitáció, teljesítményfokozás, alap egészségügyi ismeretek, elhízással együtt járó személyiségfejlődési elakadások, mind az egész részét képezik. És igen, a digitális adatokból kinyerhető személyes egészségügyi információk értelmezése és elemzése is egy olyan új skill, ami ha nincs jelen, hátránynak számít.

Írta Csurgó Krisztina személyi edző, iskolai magatartás és well-being vezető, fitnesz kommunikációs mentor.