Egy napsütötte késő őszi, vagy inkább kora tavaszi délutánon vagyunk. Ebben a bolondos időjárásban, már maga sem tudja eldönteni az ember. Az egyik belvárosi kis kávézó teraszán találkozom mai beszélgető partneremmel, Krix Annamáriával. Hihetetlenül gyorsan megtaláljuk a közös hangot és már el is merültünk a fitnesz szakmai témákban. A beszélgetés során egy, ifjú korát meghazudtoló, rendkívül elkötelezett, céltudatos, valódi hivatástudattal rendelkező személyiség bontakozik ki előttem. Annamari ugyanis személyi edző, dietetikus hallgató, klinikai asszisztens egyidejűleg, és középtávú tervei között szerepelnek a gyógymasszőri és a medical fitnesz szakértői tanfolyamok, valamint az orvosi egyetem.

 

Mindig is tudtad, hogy személyi edző szeretnél lenni?

 

Mindig is tudtam azt, hogy egészségügyi területen szeretnék dolgozni, segítő szakmát kerestem. Gyermekkoromtól fogva imádok mozogni! Számos sportágban meg is fordultam, de hosszútávon egyik mellett sem köteleződtem el annyira, hogy versenyezzek benne. Azt hiszem, a mozgás öröme és az edzés kedvező élettani hatásai már akkor is jobban foglalkoztattak. Mivel az érettségit követően az egészségügyi felsőfokú tanulmányaimat nem tudtam azonnal megkezdeni, ezért arra gondoltam, hogy mivel mindenféleképpen szeretnék a mozgással, edzéstartással foglalkozni és segíteni az embereknek, ezért ebben a köztes évben a személyi edzői tanfolyam elvégzése lenne a legmegfelelőbb és legideálisabb számomra. Abszolút nem döntöttem rosszul, mivel ily’ módon az életemnek ez a része teljesen kiteljesedett, a képzésnek köszönhetően!

 

Számos képző intézmény közül, mi alapján választottad az IWI-t?

 

Személyes ajánlás és az internetes kutakodásom együttes eredménye volt a választásom. Igazság szerint, fel sem merült nagyon más bennem, hiszen sok jót hallottam a korábban ott személyi edzőként végzett ismerősömtől. Interneten is utána olvastam, ahol nagyon jókat írtak a képzésről, azt, hogy lényegében a legjobb az országban, így egyértelmű volt, hogy az IWI-t fogom választani.

 

… és nem riasztott vissza hogy online fogsz tanulni egy ennyire gyakorlatias szakmát?

 

Amikor megkezdtem a tanulmányaimat, akkor a fitnesz instruktor képzés még jelenléti oktatás formájában zajlott. Azt nagyon élveztem! Aztán 2020. decemberben jöttek a rendeletek és hivatalossá vált, hogy sajnos a személyi edzői rész az online fog folytatódni. Az oktatók nagyon jól megoldották a tudás átadását az on-line térben. Biztosították, hogy a videókon keresztül lehetőleg mindazt a tudást átadják, mint a gyakorlati órákon, így igazából nem tapasztaltam semmilyen hiányérzetet. Nagyon sok információt kaptunk és elegendő tudást – én azt gondolom. Így az online részét én nagyon pozitívan éltem meg.

 

Kezdő edzőként biztosan benned is felmerültek azok a kérdések, hogy ’miként induljak el? Hogy kezdjek bele a vállalkozói létbe? Mitől lesz nekem ügyfelem?’ Te hogyan építetted fel a vendégkörödet?

 

Ettől az egésztől egyébként én magam is nagyon féltem, hogy miként és hol tudok majd elhelyezkedni. 2021. májusától végül abban a teremben kezdtem el fogadni a klienseimet, ahol korábban magam is vendég voltam. Megkérdeztem a tulajt és ő lehetőséget adott nekem. Kezdetben ismerősöknek és családtagoknak tartottam edzést azért, hogy tapasztalatot szerezzek és feltárjam a fejlesztendő területeimet. Az ismerősök elhívták az ő ismerőseiket, és hamarosan már olyan sokan jöttek, hogy nem tudtam több időpontot adni. Így is minden nap, reggel 7.00-től este 20.00-ig a teremben voltam a vendégekkel.

 

Mi volt az eddigi praxisod nagy tanulsága? Izgalmas felismerése?

 

Személyi edzőként időnként kevésnek érzem a tudásomat, mert egészséges ember nincs! Legalábbis én a munkám során általában olyan emberekkel találkozom, akik már egy eleve meglévő egészségügyi problémával érkeznek hozzám. Itthon, Magyarországon a leggyakoribb problémák közé tartozik a magas vérnyomás, cukorbetegség, reflux, tartásbeli hibák és egyéb krónikus megbetegedések. Nagyon-nagyon sok ilyen esettel találkozom, és be kell látnom, hogy sajnos a tudásom nem elegendő. Úgy gondolom, nagyon fontos, hogy személyi edzőként egy tágabb értelemben vett rálátásom legyen a vendégem egészségi állapotára, például fontos lenne tudnom azt, hogy volt-e korábban bármiféle beavatkozása, azt követően milyen komplikációk léphetnek fel, és én edzőként ezeket mivel tudom csökkenteni, kiküszöbölni. Innen visszanézve, a személyi edző képzés az előszoba volt, és most tárul ki igazán a világ!

 

Hogyan kezeled a fent említett eseteket? Hogyan pótolod a hiányzó tudást?

 

Kooperálok és tanulok! Együttműködöm a más szakterületeken jártas kollégákkal. Egyszer volt például egy idősebb kliensem, akinek az elmúlt 30 év mozgásszegény életmódjának a hatására annyira le voltak tapadva az izmai, hogy egyszerűen nem tudtam neki olyan feladatot adni, amit képes lett volna helyesen, preventíven kivitelezni. Végül azt kértem tőle, hogy keressen fel egy gyógymasszőrt, mielőtt elkezdenénk a közös munkát, mert különben csak ártani fogok segítés helyett. Ámbár megfogadta a tanácsomat és azután jól ment a közös munka, de később bevallotta, hogy bizalmatlan volt, mert amíg én a kompetencia határaimat igyekeztem betartani, addig ő inkompetenciát sejtett a háttérben. Végül maga is belátta, hogy ez valóban nem működik másképp, csak úgy, hogyha az izomletapadási problémát oldjuk meg elsőként. Tehát adott esetben konzultálok gyógymasszőrrel, gyógytornásszal, dietetikussal, vagy tovább is küldöm hozzájuk a vendégeimet.

 

A képen Krix Annamária. (A kép további felhasználása csak az engedélyével lehetséges.)

 

Említetted, hogy nem csak együttműködsz a társszakmákkal, hanem tanulsz is. Most éppen hol és mit?

 

Mivel személyi edzőként én hivatalosan nem írhatok étrendet, csak maximum egy általános étrendi ajánlást adhatok, ezért nagyon sokszor felvettem a kapcsolatot dietetikussal, hogy tanácsot kérjek konkrét kliensek esetében, hogy például egy cukorbeteg számára milyen étrendet érdemes összeállítani ahhoz, hogy tényleg ne legyen probléma, ne essen le a vércukra edzés során. Azt gyorsan beláttam, hogy gyógytornász biztosan nem leszek, azonban a dietetika mindig is érdekelt, és szerettem volna szakmailag még hitelesebbé válni, ezért 2021. szeptembertől magam is dietetikus hallgató lettem, mert ezt a részét örömmel megtanulom és alkalmazom!

 

Elmesélted, hogy reggeltől estig dolgoztál, mégis belevágtál egy újabb álom megvalósításába – elhelyezkedtél klinikai asszisztensként. Hogyan tudtad összeegyeztetni a két munkát időben és energiában? Sőt, a mostani egyetemi tanulmányokkal?

 

Szeretem kicsit túlvállalni magam! J De éppen azért, mert azt tapasztalom, hogy az egészség és a segítségnyújtás mennyire széles területe érdekel. Mindig is ki akartam próbálni magam az egészségügyben, hiszen az az elsődleges célom, hogy ténylegesen segíteni tudjak az embereken. Ez az álláslehetőség az esztétikai klinikán úgy jött, hogy az egyik nővérem ott dolgozik orvosként. Ő szólt a szabad pozícióról, én pedig ezt egy nagyszerű lehetőségnek tartottam arra, hogy tapasztalatokat szerezzek az egyetemi tanulmányaim megkezdése előtt. Felvettek és elkezdtem a személyi edzések mellett az asszisztensi munkát, de hamar világossá vált, hogy egy új ritmust kell kialakítanom. Erőt próbáló volt, mivel azonban mind a kettőt iszonyatosan szerettem, meg szeretem, ezért lelkesített az, hogy együtt tudom csinálni.

 

Hogyan alakult ki az új egyensúly? A klinikán miként viszonyultak a személyi edzői tevékenységedhez?

 

Ezen a klinikán főképpen hajbeültetéseket végeznek. Ezek a műtétek már viszonylag kora délután véget érnek. Így sok esetben reggel, műtét előtt tartottam egy edzést, mentem a klinikai munkára, aztán délután mentem tovább tartani edzéseket. A klinikai stábban nem én vagyok az egyetlen személyi edző, ugyanis egy orvos kollégám is elvégezte ezt a tanfolyamot. A munkatársaim és a főnököm is nagyon nyitottak a sportra és a mozgásra. A klinikai dolgozóknak is céljuk a saját egészségük fejlesztése, hiszen naponta találkoznak olyan problémákkal, amelyeket szeretnének a személyes életükben megelőzni. Ugyanakkor a sport kedvező élettani hatásaival is napi szinten szembesülünk, mert az aktív testmozgást végző pácienseink sokkal jobban reagálnak a hajbeültetésekre. A rendszeresen sportolóknak – a jobb keringési rendszerüknek köszönhetően – kevésbé ingadozik a vérnyomásuk műtét közben, kevésbé lépnek fel komplikációk, azután pedig gyorsabban regenerálódnak. Tehát abszolút igaz a mondás, hogy „a mozgás gyógyít, a sport egészségessé tesz!”

 

 

A klinikán mennyire látod megvalósulni a társszakmák együttműködését? Lehet ebben helye a személyi edzőnek is?

 

Nekünk az a célunk, hogy minél inkább az egészséges életmódot próbáljuk hirdetni, és ehhez különféle kezeléseket, konzultációkat biztosítsunk a páciensek számára. Minden beavatkozást megelőz egy konzultáció, amelynek során valamilyen mértékben ki tudjuk szűrni azokat a tényezőket, amik adott esetben bármilyen bőrbetegséget, hajhullást vagy egyéb problémát okozhatnak. Dietetikai tanácsadással is szeretnénk segíteni a pácienseket. Sőt, volt olyan páciens, aki érdeklődött nálunk / nálam, a személyi edzés lehetőségéről. Alapelvként azt is mondhatnám, hogy először a maga természetes módján próbáljuk megoldani a problémát, például edukációval, és csak ha ez nem megy, akkor jön a szike.

 

Említetted, hogy szeretnéd folytatni a tanulmányaidat. Az eddigi szakmai érdeklődésedbe és életutadba tökéletesen illeszkedne az IWI Medical Fitnesz Szakértő képzése, amely hídképző szerepet tölt be a piacon. Az ezzel a speciális tudással felvértezett személyi edző aktívabb és tudatosabb szerepet képes vállalni a műtét előtti felkészülésben, valamint a műtét utáni rehabilitációban, a kezeléseket követően, miután az egészségügyi rendszer elengedi a páciens kezét. Te mit vársz ettől a tanfolyamtól? Belevágsz?

 

Egyrészt azt várnám ettől a képzéstől, hogy az anatómián túlmenően, jobban rávilágít az ok-okozati összefüggésekre, hogy a ma, Magyarországon legjellemzőbb betegségtípusok miért alakulnak ki. Másrészt, úgy gondolom, hogy nagy hangsúlyt fog fektetni a megfelelő kommunikációra, hiszen rettentően fontos az, hogy miként kommunikálunk a vendéggel, hiszen a betegségével és annak körülményeivel kapcsolatos információk a legbensőbb, legszemélyesebb magánügyei. Tehát ha lesz legközelebb ilyen tanfolyam, azt én abszolút ajánlani fogom a kollégáimnak is, és lehet, hogy még én magam is elvégzem, a szabadidőm és kapacitásaim függvényében!

 

Az interjút készítette és szerkesztette: Dajka-Szederkényi Kornélia, okleveles közgazdász, falusi turizmus menedzser, IWI Wellness és Spa Menedzser, PhD kutatását turizmus, egészségturizmus és vidéki turizmus témakörben végzi.

Kép forrása itt.