A téli időszak az állóképességi sportok esetében az alapozás időszaka és sokan választják ilyenkor az indoor cycling -ot valamilyen formában. Számos irányzat létezik és ezekkel nem egyszer tapasztaltam, hogy az oktatók, teremtulajdonosok sincsenek igazán tisztában. Ha ez így van, akkor már nem meglepő, hogy a vendégek is helytelenül használják az elnevezéseket, de ezt nekik nem is rónám fel. Azt gondolom, hogy ez az oktató és a terem feladata, hogy szakmailag helyesen használja az óratípusok nevét és így idővel remélhetőleg a vendégnek is megérkezik az információ. 😊

Ha csak Magyarországot nézzük, akkor is van választék és a spinning, spinracing, indoor cycling ICG, videocycling óratípusok, amikkel a leggyakrabban találkozhatunk. Ha külföldre is kitekintünk, akkor bővül a repertoár: soul cycling, HIIT cycling vagy hybrid órák (pl. spin + erősítés vagy spin és box) mindenféle változatban színesítik tovább a palettát. És persze ne felejtsük el, hogy indoor cycling az is, ha valaki otthon görgőzik vagy beruház egy terem- vagy szobakerékpárba és azon végez kardio edzést. Ez a covid időszak alatt igencsak felfutott és nagyon sokan vettek vagy béreltek otthonra eszközt, ami még most is népszerű opció.

Ha külföldön vagyok és van lehetőségem, be szoktam menni egy-egy órára. Így volt szerencsém megtapasztalni a finnek, angolok, írek, németek, spanyolok által diktált tempót többek között. 😊 Részemről az angolok a legőrültebbek a hybrid órákkal, ahol 30 perc tekerés után erősítés jön pl hasazás 30 percben. Először nem értettem, hogy miért csak 30 perc egy óra, de résztvevőként már úgy éreztem, hogy az is bőven sok(k) 😊.(félig viccelek, nem szeretnék egy angol edzőt sem megbántani, ízlések és pofonok, ugye…) Persze lehet, hogy csak én fogtam ki egy extrém órát, de esélyes, hogy nem és ők tényleg mindent bele akarnak fél órába sűríteni 😊

Mivel a cikk terjedelme nem bírja el, hogy az összes irányzatról ejtsünk pár szót, ezért az itthon ismertebb stílusokat és azok jellemzőit nézzük meg.

Spinning®

Spinning®: a legismertebb indoor cycling irányzat és az elnevezés egy óra esetében, akkor használható, ha az oktató spinning® oktató végzettséggel rendelkezik és spinner® kerékpáron tart órát. Ez számos esetben nem teljesül, de mégis spinning® elnevezéssel találkozunk az órarendben, ami senkit ne lepjen meg. Az indoor cyclingot sokszor ezzel azonosítják, ami érthető volt 20 évvel ezelőtt, mert akkor nem nagyon volt más, maximum a spinracing. Viszont azóta azért változott a világ: megjelentek új irányzatok, számtalan egyéb típusú teremkerékpár került forgalomba és egyre több más típusú indoor cycling végzettséggel rendelkező oktatóval találkozhatunk.

Hogy mitől Spinning®? Az alapító Johnny Goldberg amerikai ultramaratonista, akinek a szándéka az volt, hogy csak olyan mozgásokat, technikákat használjunk a kerékpáron bent is mint, amit egy kinti tekerésen. A pedálfordulatok meghatározott tartományban mozognak, síkon 80-110, hegyen 60-80 között. A tempó és a technikák kombinálásával változatos órát lehet varázsolni, ami már a többi irányzat esetében is igaz.

Spinracing

A spinracing egy sokkal szabadabb irányzat, ahol nincsenek szabályok tempóban és technikában és a kerékpárra fitnesz eszközként tekint. Az elgondolás az, hogy az alsótest megmozgatása mellett a felsőtestre is vannak különböző gyakorlatok tekerés közben, vagyis minél több izomcsoportot próbál megdolgoztatni. Ennek kivitelezése történhet súlypontáthelyezéssel, fekvőtámaszokkal a kormányon, súlyzókkal a kézben, de láttam már ennél merészebb megoldásokat is. Felmerül a kérdés, hogy ez csoportos órán kerékpározás közben mennyire tud biztonságos és hatékony lenni, de nem célom egyik vagy másik irányzat mellett, vagy ellen érvelni. Ez az óra független attól, hogy milyen kerékpáron zajlik az edzés.

Videocycling

Videocycling órán alapvetően a vizuális elem, a kivetített videó látványa adja a pluszt a tekerésen felül. Egy jól megtervezett óra esetében a videó szemlélteti az óra célját, az egyes szakaszokhoz ahhoz illeszkedő képi világ társul. Ez lehet egy kerékpárverseny hegyi szakasza vagy pihenő szakaszokon a természetről bejátszott filmrészletek.

A legtöbb teremkerékpáron nincs kijelző, az intenzitás meghatározásában az esetlegesen használt pulzusmérő tud segítséget adni. Vannak viszont már itthon is wattmérős csúcskategóriás teremkerékpárok, ahol a kijelzőn a a valós teljesítményt látni a pedálfordulat, intenzitás zóna, kalkulált távolság, stb mellett. Az indoor cycling ICG® órákon az ICG® kerékpárokon történik az edzés, ahol lehetőség van az egyéni edzettségi szint beállítására és ezen alapuló intenzitás zónák követésére.

Az indoor cycling továbbra is népszerű kardio edzésforma, amit nem csak csoportos óra keretében, hanem egyénileg is lehet használni. Sokan azt gondolják kívülálló edzőként vagy vendégként, hogy csak fel kell ülni a bringára és tekerni, nincs ebben semmi bonyolult. Ez annyiban igaz is, hogy az edzés a kerékpáron történő tekerés, de a kerékpár helyes beállítása, az egyes technikák megfelelő kivitelezése, pedálfordulat és intenzitás megválasztása, motiváló zene és egyéb tényezők járulnak hozzá, hogy egy igazi indoor cycling élményt kapjon a vendég. Ennek a tudásnak az elsajátítása egy kétnapos továbbképzéssel indul, ahol az alapokat lehet megtanulni.

Az IWI akkreditált képzései közé bekerült az alap indoor cycling oktató képzés és februárban jön a következő hétvége.  A képzés célja, hogy letisztult gyakorlati formában adja át azt az ismeretanyagot, ami a biztonságos, hatékony, és élményszerű indoor cycling órák vezetéséhez szükséges. Sok személyi edző is ezekkel az órákkal egészíti ki tevékenységét. A képzésen a résztvevők a német Team ICG harmincéves tapasztalatát, képzési anyagát kapják meg gyakorlatorientált formában. A képzés kerékpár márkától független, mert hiszünk benne, hogy az alapok elsajátításához mindegy, hogy melyik teremkerékpáron ülünk.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk a következő képzésen!

A cikket Viczián Gyöngyi írta, a képek a szerző hozzájárulása nélkül nem használhatóak fel.