Kimondottan a perimenopauza és a menopauza folyamatát szeretném ma kicsit közelebb hozni a fitneszszakmában dolgozó szakemberekhez, hiszen egy olyan nagyszámú, aktív csoportot érint a kérdéskör, hogy kikerülhetetlen, amikor a saját klientúránkról, specializációról és a vendégmegtartásról van szó: naponta ugyanis 200 nő lép be a változókorba Magyarországon.

Azért is reményteli az egyre több női témában megnyilvánuló hiteles és valódi hús-vér nőket hallgatni és olvasni, mert felnőttként mi magunk is útmutatásra, támogató közösségekre találhatunk. Talán a gyerekeink már úgy nőhetnek fel, hogy a női életút minden szakaszáról megfelelő biológiai és pszichológiai alapismerettel rendelkeznek majd.

Iványi Orsolya, -aki menopauza aktivistaként végleg feltette az i-re a pontot és elindított egy visszafordíthatatlan folyamatot, mely nyomán végre a női élet ezen aspektusa sem lesz láthatatlan többé- értékes tapasztalatokat oszt meg velünk.

menopauza

kép: Iványi Orsolya. Engedély nélküli felhasználása tilos.

Szerinted mik lennének azok az alapvető rutin szűrések, melyet egy 40+os nőnek fontos lenne 1-3 évente elvégeztetnie, ám még sincs a köztudatban, mire figyeljenek fokozottan azok az edzők, akik erre a korcsoportra specializálódnak, hogy hasznos tanácsokkal láthassák el a klientúrájukban jelen lévő korcsoportot?
Én azt szoktam mondani, hogy ahogy megérezzük, hogy valami elkezdődött (nekem az első mentális tünetem például dühroham volt, és alapvetően nyugodt ember vagyok), amikor úgy érezzük, hogy mintha valami átvette volna az uralmat felettünk, akkor érdemes elmenni egy nagyobb kivizsgálásra, labor, mammográfia, nőgyógyászati szűrés, kardio, DEXA teszt. Ez utóbbi, a csontsűrűség vizsgálat mindenképpen javasolt 50 körüli nőknek az ösztrogén csökkenés miatt, valamint azoknak a 40 év feletti nőknek (és férfiaknak), akiknek a családjában előfordult csontritkulás.

Mo-on az 50 év feletti nők körében legalább félmillióan szenvednek csontritkulásban, és az ennek következtében kialakuló törések száma pedig eléri a 100 000-et, amiből 25-30 ezer csigolyatest-, 10-15 ezer csipő-, 30-40 ezer csukló- és 12 ezer felkartörés. Az oszteoporozis alattomos betegség, mert sokszor az első tünet maga a csonttörés, emiatt nincs rendesen diagnosztizálva, annak ellenére, hogy megfelelő kezelés van rá.

A menopauza fordulópont a csonttömeg alakulásában, mert az ösztrogénhiány megbontja az addig jól működő csontképző egyensúlyt. Emiatt azt gondolom, hogy egy 50 feletti nő vendégnél, mindenképpen szükséges szerintem egy dexa teszt vizsgálat.

A menopauzális oszteoprozist lehet kezelni, sőt kell is, a cél a csont ásványi anyag tartalmának növelése, azaz a csontvesztés megállítása illetve lassítása. A már kialakult OP esetében viszont a fizikai aktivitás, kalcium- és D vitamin-pótlás önmagában nem elég, a nem gyógyszeres kezelés esetén fizioterápia, gyógytorna javasolt.

A közösségedben több ,mint 6000 tag van jelen. Ebből a mintából lehet már némi statisztikát felállítani. Te mit látsz, melyek a tipikus kihívások érzelmileg és pszichológiailag a 40-50-es korcsoportban a menopauzával összefüggésben?

A legnagyobb probléma az edukáció hiánya. Ha valamit ismerünk, attól kevésbé félünk. Na most, mivel a menopauza tabu évtizedek óta, így hiteles információhoz is elég nehéz jutni. Ez nem a mi hibánk, hogy amikor a pubertásról tanultunk, akkor nem volt oda írva, hogy majd lesz egyszer egy  olyan is, amikor a menstruáció megszűnik és az sok mindennel fog járni.

Ahány nő, annyi menopauza, nincs 2 egyforma történet. Egy biztos, hogy aki bent van nálam a közösségben és látja hogyan beszélgetünk a legkényesebb témákról is, az kiviszi ezt a hozzáállást és ez jó, mert normalizálni kell a témát, és ezt csak úgy lehet, ha sokat beszélünk róla, és egyszer csak már nem izgi ha látunk egy cikket a menopauzáról.

A közösség azért is nagyon jó, mert megmutatja, hogy nem vagy egyedül, minden nő átéli, az emberiség fele. Ezért is szoktam mondani, hogy a menopauza összeköt.

Sok nőnek kihívás feldolgozni (bár nyilván 50 felett már nem nagyon akar senki gyereket), hogy nem szülhet többet. Fura dolog ez, hiszen nem attól vagyunk nők, hogy menstruálunk-e vagy hogy tudunk-e szülni, és mégis sokan úgy érzik, hogy a nőiességük csorbul ezáltal. Persze, aki szeretett volna gyereket és nem lett és aztán beköszönt a menopauza, és végérvényesen el kell engedni a gondolatot is, annak biztosan nagyon nehéz, ilyenkor talán érdemes pszichológushoz is fordulni.

Nagyon fontos, hogy ne folytassuk azt a hagyományt, hogy csendben otthon végig kell ezt szenvedni. Egyrészt mert az egészségünket veszélyeztetjük vele, másrészt mentálisan sem jó ilyenkor bezárkózni.

Persze van olyan is, aki fellélegzik, van is egy ilyen kifejezés, hogy menopauza erő vagy lendület, főleg utána poszt menopauzában jön elő, hogy már nem kell aggódni a menstruáció vagy a teherbeesés miatt, és újult erővel vágnak bele a következő életfázisba.

Ezért is kezdtem el a #menopauzaszrotik podcast sorozatot, hogy megmutassam, mennyire sokféle módon élik meg ezt a nők, és nem feltétlenül csak negatívan.

Nevezhetjük próbatételnek  is, hogy ezen a nagy változáson át kell esni minden fizikai és pszichológiai kihívásaival együtt. Szétesünk, aztán újra összerakjuk magunkat. A menopauza egyik jótéteménye az, hogy rákényszerít arra, hogy többet foglalkozzunk magunkkal, mint előtte. Ha jól akarunk élni életünk második felnőttkorában, nincs más választásunk, meg kell tenni mindent annak érdekében, hogy az előttünk álló évtizedeket egészségesen tudjuk leélni.

Milyen tévhitek élnek a modern világunkban a 40-50-es nőkről? Mi az, amin még sokat kell dolgozni, amit sokat kell említeni ahhoz, hogy úgy lásson a társadalom minket, ahogyan az számunkra méltóságteljes és reális lenne?

A társadalom jelenleg nem igazán tud mit kezdeni a középkorú nőkkel. 100 évvel ezelőtt a nők még nem éltek olyan sokáig mint ma, egy amerikai nő például 50 körül halt meg, az élete általában a gyerekek szülésével és nevelésével telt, talán azt sem tudta, hogy mi az a menopauza vagy azt hitte, hogy valami halálközeli állapotot él át a tünetek miatt. Ma már 80 évig is élhetünk, és így 40-50 körül, igazából még csak a felénél vagyunk az életünknek, így sok minden állhat még előttünk. Másképpen gondolkozunk az életről, magunkról, és 40 felett talán már az elvásárok szorításából is kijöttünk.

A társadalom ifjúság kultusza nem sokat segít abban, hogy a középkorú nők láthatóbbak legyenek, hiszen mindenhol ott vagyunk, és mégis alig látni minket. Másrészt, alapvető probléma az öregedés fogalmának kérdése, egyelőre általánosságban mindenki fél az öregedéstől, mert annyi negatív dolog kapcsolódik hozzá, jó lenne ezt is másképp láttatni, hogy nem csak a fizikai leépülésről szól az öregedés. Ezért is szeretek megosztani inspiráló női történeteket 40 felettiekről, hogy a fiatalok is lássák, hogy ez az életszakasz is lehet érdekes és izgalmas. Ezért is hoztam létre az Éljenek a 40 feletti nők mozgalmat és közösséget, hogy láthatóbbá tegyem magunkat és eloszlassam azt a tévhitet, hogy a középkorú nők otthon ülve gyászolják a fiatalságukat.

 

 

Az interjú 1. része: itt olvasható.

Írta: Csurgó Krisztina Személyi edző, iskolai magatartás és well-being vezető