Mit várunk el egy modern edzőteremtől? Ha csakis a legalapvetőbb paramétereket nézzük, akkor a következők biztosan szerepelnek a listánkon:

legyen közel, legyen akadálymentesített, legyen jól felszerelt, legyen benne klíma, fűtés, megfelelő világítás – sokszor akár a természetes fényről is képesek vagyunk lemondani, ha hatékony a beltéri világítás,- legyen wifi, zuhanyzó, WC és hűtött víz, ha megszomjaznánk.

Vajon belegondoltunk-e már abba, hogy mit emészt fel a környezet szempontjából egy-egy edzőterem, wellness központ vagy SPA létrejötte?

Ha ilyesmin nem elmélkedtünk eddig, akkor is jó tudni, hogy az építőipar a nyersanyagok felhasználásának 50 százalékáért, az ivóvíz felhasználásának kb. 17 százalékáért felel. Egy ponton tehát felmerül a kérdés, hogy – bár az iparági statisztikák szerint még távol a plató – mégis megéri-e gőzerővel újabb és újabb termeket létrehozni?

Újraértékelt energiafelhasználás

Valószínűleg egyre több ember gondolkodik az igazán fontos kérdések mentén és kész lemondani bizonyos szokásokról vagy igyekszik úgy élni az életet, hogy az a legkevésbé rombolja az amúgy is kritikus állapotban lévő környezetünket.

Az angliai Terra Hale edzőtermek például újraértékelték az energiafelhasználást és saját maguknak, házon belül termelik meg azt. Miközben az emberek az úgynevezett eco-bike-on tekerve az edzéseiket végzik, az általuk létrehozott energiát a terem működtetésére fordítják. Mi több, a fel nem használt energia- amit amúgy tárolni is képesek az épületben- a helyi üzlettulajdonosok számára is rendelkezésre áll.

Egy 50 perces csoportos edzés, melyen 6 vendég és az instruktor vesz részt, 1500-3300 watt energiát termel az említett eszközök által.

Természetesen a beltéren felhasznált anyagok is reflektálnak az alap koncepcióra: a padló újrahasznosított gumiból készült, a dekorációs elemek élő növényekben gazdagok.

A fenntarthatóság igénye egyre nagyobb

A 2019 Les Mills Global Consumer Fitness Survey – ben közzétett adatok fényében elmondható (22 ország 12.000 megkérdezettjének válaszai alapján), hogy a terembérlettel rendelkezők 80%-át a millennium, illetve a Z generáció teszi ki.

Ha ezek az adatok a pandémia hatására el is tolódtak, a fenntarthatóság igényének trendjét mindenképp felerősítette a vírushelyzet és az annak következtében átalakult globális gondolkodásmód egészségről és holisztikus szemléletről. Egyre több szolgáltató gondolja tehát újra a tevékenységét és a környezetet, ahol működik.

Természet a nagyváros közepén

Felismerte mindezt a London legnyugodtabb helyeként aposztrofált Re:Mind Stúdió is, ahol főként jóga, légzés és meditáció alapú foglalkozások érhetők el. Egy nagyváros közepén próbálják leképezni a természetet és azzal a nem titkolt céllal csalogatják be a vendégeket, hogy érezzék magukat jobban beltéren, mint a zajos utcákon, kvázi ide érkezzen meg kikapcsolódni és elszakadni a városi élettől.

A rengeteg növény és természetes fényáradat teszi vonzóbbá és felismerhetővé a Re:Mind-et a sűrű body and mind piacon. Levegőtisztító rendszerüknek köszönhetően minőségi lélegzetvételhez jutnak a gyakorlók.

Bár ezek a próbálkozások valóban egy új irányba mutatnak, mégis egészen addig nem lesz valódi hatásuk, amíg újabb és újabb épületek megszületése nyomán kapcsolódnak be a városi vérkeringésbe és hirdetnek meg fenntartható módon kivitelezett fitnesz és body and mind szolgáltatásokat az új bérlők és tulajdonosok.

Írta: Csurgó Krisztina, Személyi edző, iskolai magatartás és well-being vezető

Képek forrása : biofit terrahale fulham  Terra Hale Notting Hill